Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil pe pachetul fiscal al Guvernului: Este foarte probabil ca veniturile la buget să scadă, în loc să crească / Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate

Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil pe pachetul fiscal al Guvernului: Este foarte probabil ca veniturile la buget să scadă, în loc să crească / Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate
Foto simbol: Pixabay

Consiliul Economic Social a dat un aviz nefavorabil pentru pachetul fiscal al Guvernului, avertizând că măsurile „sunt neconvingătoare” și că acestea ar face „veniturile la buget să scadă, în loc să crească”.

Raportul CES poate fi consultat integral AICI

Consiliul Economic și Social, aviz nefavorabil pe pachetul fiscal

CES, organism consultativ, amintește că măsurile „de creștere a poverii fiscale pentru mediul economic privat” au avut în trecut „un efect contrar”.

„Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecte 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat. Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil că, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru”, avertizează CES.

Instituția a subliniat că mediul privat „are nevoie de predictibilitate și stabilitate”.

„Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”, notează CES.

Totodată, organismul consultativ al Guvernului și Parlamentului consideră că restricţiile referitoare la facilităţile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sunt nejustificate.

„Guvernul nu ţine cont de trăsăturile specifice acestei categorii de agenţi economici, iar premisa de la care porneşte fundamentarea creşterii impozitului pe cifra de afaceri are la bază o ipotetică rată a profitului de 12,5% care s-ar realiza în medie în sectorul IMM-urilor”, mai menționează CES în raport.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`