Consiliul Concurenței: Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 34%. Cele mai mici scăderi de prețuri sunt la carne și lactate

Consiliul Concurenței: Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 34%. Cele mai mici scăderi de prețuri sunt la carne și lactate
Foto: Pixabay

Consiliul Concurenței a făcut o analiză pentru a vedea dacă prețurile alimentelor de bază în marile magazine chiar au scăzut după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind plafonarea adaosului comercial. Rezultatul este că aceste prețuri au scăzut cu până la 34%. Ieftinirile cele mai consistente au fost la struguri (-33.74). În schimb, la spată porc a fost consemnată o reducere de doar 0.85%. Iar merele roșii s-au scumpit cu 3,6%.

Consiliul Concurenței, despre evoluția prețurilor la alimentele de bază

Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, după intrarea în vigoare a Ordonanței, cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume – peste 20 sau chiar 30%.

Prețul cărnii a scăzut cu până la 12,1%, iar cel al lactatelor cu până la 12,3%. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, s-a ieftinit cu 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei.

În schimb, merele roșii s-au scumpit cu 3,6%, până la 3,9 lei. Cauza invocată e sezonalitatea, aceste fructe fiind recoltate toamna.

Bogdan Chirițoiu: Am remarcat scăderi ale prețurilor

„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Comunicatul integral al Consiliului Concurenței poate fi citit aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`