Consiliul Concurenţei a anunțat că a finalizat inspecţiile inopinate pe care le-a făcut la cele 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate sunt în analiza autorităţii române de concurenţă.
Instituţiile care încalcă legea concurenţei riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Anterior, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului, explicase faptul că ei nu investighează prețuri sau creșterea dobânzilor propriu-zisă, ci vor să afle dacă a existat o înțelegere pentru ca indicii să fie menținuți sus artificial.
„Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel national”, a transmis Consiliul Concurenței.
Indicele ROBOR e o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.
Din 2 mai 2019, ROBOR a fost înlocuit înlocuit de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), aplicabil tuturor creditelor acordate în lei după această dată, inclusiv refinanțărilor. În timp ce ROBOR se calculează zilnic, IRCC are o valoare trimestrială.
ROBID este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacţiile de pe această piaţă. ROBID se determină în cadrul aceleiaşi proceduri de fixing, împreună cu ROBOR.
„Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, mai arată autoritatea de concurenţă.
„Foarte important de spus – noi nu investigăm preţuri. Şi e normal ca preţurile să crească, inclusiv dobânzile să crească sau să scadă, în condiţiile pieţei. În momentul de faţă avem o inflaţie foarte mare, de două cifre, deci preţurile cresc. Ce faci când cresc preţurile? Ai două pârghii să opreşti creşterea preţurilor. Pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, reduce cheltuielile publice, reduce deficitul bugetar: pe cealaltă parte, Banca Naţională creşte dobânzile. O creştere a dobânzilor în piaţă e normală, e mecanismul prin care luptăm cu creşterea preţurilor. Deci, noi nu investigăm creşterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva, pe acest climat unde era normal să aibă loc o creştere a dobânzilor, nu există şi înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere mai mare decât ar fi ea justificată”, declarase anterior președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Acesta a precizat că este investigată și creşterea IRCC.