Situația din Ucraina a generat noi rute comerciale şi schimbări ale lanţurilor de aprovizionare, iar România poate beneficia de această tendinţă, consideră Dinu Bumbăcea, partner PwC România, referindu-se la faptul că regiunea a fost o destinaţie importantă pentru nearshoring şi offshoring pentru producătorii din Europa de Vest.
„Multe companii din Europa caută să diversifice aceste rute, din cauza riscului crescut de întrerupere a lanţurilor de aprovizionare. De această tendinţă pot beneficia ţări ca România, având în vedere că regiunea noastră a fost o destinaţie importantă pentru nearshoring şi offshoring pentru producătorii din Europa de Vest.
Conform unei analize a reţelei PwC, destinaţiile de relocare în urma schimbărilor din lanţurile de aprovizionare sunt în ordine Polonia, Germania, Turcia. România se află pe locul 7 din această perspectivă la nivel global, ceea ce este încurajator pentru ţara noastră. Astfel, ţara noastră poate beneficia de fenomenul de nearshoring la nivel mondial”, a explicat Bumbăcea pentru Agerpres.
Conform sondajului PwC CEO Survey din 2023, jumătate dintre directorii executivi se pregătesc pentru tranziţia spre noi surse de energie în următorii 10 ani, planificând investiţii în noi surse alternative de energie în următoarele 12 luni:
„Dacă ne referim la zona noastră geografică, este clar că războiul din Ucraina a pus „reflectorul” asupra Europei Centrale şi de Est şi, implicit, asupra României.
Liderii de afaceri din întreaga regiune se confruntă cu consecinţele conflictului având, în acelaşi timp, un rol uriaş de jucat alături de factorii de decizie politică şi de alţi lideri.
Deciziile de astăzi vor modela viitorul pentru deceniile următoare, aşa că este încurajator să vedem optimismul moderat şi hotărârea de a transforma, de a ajusta afacerile ca răspuns la criză, fie că vorbim de tranziţie energetică, de relocări de producţie sau de reorganizări ale lanţurilor de aprovizionare„, a punctat Dinu Bumbăcea, amintind că, la declanşarea războiului, investitorii au privit cu teamă regiunea Europei Centrale şi de Est, din cauza învecinării cu Ucraina însă îngrijorările au dispărut după ce au realizat că riscurile geopolitice sunt globale, nu locale.
Potrivit interviului acordat Agerpres, dacă fluxul de investiţii străine directe în regiune s-a diminuat în al doilea trimestru al anului 2022, atât din cauza războiului, cât şi ca parte dintr-un fenomen global legat de diverşi factori, precum ratele mai mari ale dobânzilor, criza energetică, ulterior s-a redresat; în România, investiţiile străine au urcat cu 33,37% în 2022, la 10,69 miliarde de euro, comparativ cu 8 miliarde de euro în anul anterior, conform Băncii Naţionale a României.