Concluziile summit-ului UE: VEZI prevederile acordului asupra cărora au convenit România şi celelalte 25 de state

Concluziile summit-ului UE: VEZI prevederile acordului asupra cărora au convenit România şi celelalte 25 de state
Foto: yearof1989.wordpress.com

Până în luna martie cele 20 state din zona euro și alte șase din afara zonei cu monedă unică (România, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia și Lituania) vor semna un tratat interguvernamental ce un control mai riguros al politicii economice europene. Marea Britanie a rămas singura ţară din UE care nu participă la acord.

Noile reglementări fiscale la nivelul celor 26 de state care vor semna tratul impun ca statele respective să aibă bugete echilibrate, cu un deficit mai mic de 0,5% din PIB-ul nominal, să prezinte programe de control a deficitelor excesive, precum și sancționarea în cazul în care o anume economie depășește pragul de 3% în ce privește deficitul excesiv.

Politicile economice ale celor 26 de state vor fi coordonate pentru stabilirea celor mai bune practici economice. Se dorește adoptarea noilor măsuri  chiar de la următorul ciclu bugetar.

Acordul cuprinde următoarele elemente:

Bugetele generale ale guvernelor trebuie să fie echilibrate sau în surplus. Deficitul structural anual nu depășește 0,5 % din PIB-ul nominal.

Statele membre converg către nivelul lor specific de referință, conform unui calendar propus de Comisie.

Statele membre care fac obiectul unei proceduri aplicabile deficitului excesiv transmit Comisiei și Consiliului, spre aprobare, un program de parteneriat economic care prezintă detaliat reformele structurale necesare în vederea asigurării unei corectări a deficitelor excesive care să fie sustenabilă în mod eficace.

Va fi instaurat un mecanism pentru raportarea ex ante  de către statele membre a planurilor lor naționale privind emisiunile de datorie publică.

Regulile care guvernează procedura aplicabilă deficitului excesiv (articolul 126 dinTFUE) vor fi consolidate pentru statele membre din zona euro.

Se va examina în mod rapid noile reguli propuse de Comisie la 23 noiembrie 2001 cu privire la monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și corectarea deficitelor excesive în statele membre din zona euro și consolidarea supravegherii economice și bugetare a statelor membre care se confruntă cu dificultăți grave sau care sunt amenințate de astfel de dificultăți în ceea ce privește stabilitatea lor financiară în zona euro.

Se va continua să se depună eforturi în privința modalităților de continuare a consolidării fiscale, astfel încât acesta să reflecte mai adecvat gradul de interdependență.

Statele UE vor conveni asupra acclerării intrării în vigoare a Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate. Tratatul va intra în vigoare de îndatî ce va fi ratificat de un număr de state membre reprezentând 90% din angajamentele de capital. Obiectivul este ca MES să intre în vigoare în iulie 2012.

Vezi AICI declarația comună a liderilor prezenți la summit!

Liderii țărilor membre au căzut de acord asupra pragului maxim pentru fondul de salvare al zonei euro, și anume 500 de miliarde de euro. Actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) şi, pe viitor, Mecanismul european de stabilitate (MES) vor fi gestionate de Banca Centrală Europeană (BCE), a anunțat Nicolas Sarkozy, precizând că această decizie a fost luată la propunerea preşedintelui BCE, Mario Draghi.

România şi celelalte state din afara zonei euro vor participa la acordul de integrare fiscală cu 50 de miliarde de euro, bani ce urmează a fi trimiși Fondului Monetar Internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`