Companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro

Companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro
Foto: Digi24

Companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, în primele 6 luni, SUA numărându-se printre clienţii fideli, potrivit adevarul.ro.

Raportat la exporturile realizate în primele 6 luni din 2016, când producătorii români au încasat aproape 80 milioane euro, creşterea din acest an este de aproximativ 20%.

Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii (SUA), care au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii fiind de 29.741.627 euro.

Bulgaria, un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament şi material militar, a cumpărat în primele şase luni echipamente militare în valoare de 20,7 milioane euro.

Un alt stat care a importat masiv armament din România era implicat chiar în momentul livrărilor într-un conflict sângeros cu luptătorii Statului Islamic. Este vorba de Irak care a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt. Este vorba de celebrul AKM, foarte la modă în zonă, livrat, însă, în varianta de calibru 5.56 X45 mm, standard NATO.

În plus, armata irakiană a achiziţionat şi aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 mm, la fel de celebrele AG7. Pe aceste arme, irakienii au plătit în total 7,82 milioane euro.

Cu 10 milioane euro, un alt cumpărător important de echipamente militare româneşti a fost statul israelian.

Ca tip de echipamente o pondere mare în totalul exporturilor româneşti de gen din prima jumătate a anului au avut-o cele de la secţiunea ML10 – „Aeronave”, „vehicule mai uşoare decât aerul”, vehicule fără pilot („UAV”), motoare de aviaţie şi echipamente pentru „aeronave”, echipamente şi componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizări militare. Acestea au atins un plafon de 13,114 milioane euro.

Printre cele mai căutate produse militare româneşti în întreaga lume sunt armele de vânătoare cu ţeavă lisă şi „lunetele pentru arme de vânătoare", nu mai puţin de 14 state arătându-se interesate de acestea (Australia, Austria, Bulgaria, , Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, SUA şi Spania etc.).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:00 - Moartea celor trei români, înecați în râul Natisone din Italia, este anchetată. Patru persoane sunt acuzate de ucidere din culpă
23:53 - Calvarul îndurat de o educatoare din Suceava, mamă a 6 copii. Soțul o bătea zilnic cu lopata. Cum au aflat autoritățile
23:52 - Casa Albă apără grațierea lui Hunter Biden de către tatăl său, președintele SUA, Joe Biden, pe fondul reacțiilor negative
23:29 - SUA trimit un nou ajutor militar de 725 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv mine, espre care mai multe ONG-uri spun că przintă potențiale riscuri pentru civili
23:13 - Margot Robbie spune că scenele în care a jucat complet goală în filmul „Lupul de pe Wall Street” au fost ideea ei și l-a refuzat pe Scorsese când a sugerat: „Ai putea să pui ceva pe tine”
23:09 - Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, neagă că Administrația Trump l-ar susține pe Georgescu și denunță „un atac de proporții nevăzute prin TikTok, poate și prin alte feluri împotriva statului român la alegeri” (VIDEO)
23:08 - Polițist din Alba, găsit împușcat în cap. Problemele legale ale fiului l-ar fi făcut să recurgă la gestul extrem
22:42 - UDMR o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale. Kelemen Hunor: „Vă rog frumos să ţineţi cont de această recomandare”
22:42 - A cincea seară de proteste în Georgia: Mii de protestatari nu cedează, deși poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene
22:35 - Foc de avertisment, tras la Cluj. Un bărbat a amenințat polițiștii cu un topor