Companiile private se revoltă împotriva statului din cauza GDPR

Companiile private se revoltă împotriva statului din cauza GDPR
Foto: finantare.ro

Companiile sunt revoltate împotriva statului român pe care îl acuză că se absolvă de orice vină comparativ cu mediul privat.

Concret, nemulțumirea acestora vine din faptul că odată cu intrarea în vigoare, pe 25 mai, a noului regulament privind protecţia datelor personale la nivelul Uniunii Europene, sancțiunile aplicate statului sau companiilor sale care nu respectă cu strictețe noile reguli vor fi limitate la mustrări sau o amen­dă de cel mult 200.000 de lei, informează zf.ro

Pe de altă parte, amen­zile pentru com­pa­niile private ajung până la un maximum de 4% din cifra de afaceri globală a grupului sau 20 de milioane de euro în cazul abaterilor grave.

Despre așa-numita ”lege GDRP”, inițiată de parlamentarii PSD Carmen Dan şi Şerban Nicolae, s-a discutat recent la audierea ministrului comunicaţiilor Petru Bogdan Cojocaru în Comisia IT&C din Camera Deputaţilor.

Atunci, deputatul liberal Pavel popescu l-a întrebat pe ministru de ce statul român se absolvă de orice vină comparativ cu privatul.

„Companiile subordonate ministerelor, cum este Poşta Română, vor fi exceptate de aceste sancţiuni comparativ cu mediul privat. O firmă de curierat poate primi o amendă de până la 20 mil. euro, în timp ce Poşta nu va primi nimic pentru că aşa decide această lege. De ce statul vine şi face o astfel de modificare?“, a întrebat Popescu.

Ministrul a evitat răspunsul, precizând că nu ştie ce a declarat Carmen Dan.

„Nu comentez declaraţiile doamnei ministru Carmen Dan pentru că sincer chiar nu este cazul. (…) Până astăzi nu a ajuns la ministerul pe care îl coordonez niciun fel de cerere, solicitare de punct de vedere”, a spus Bogdan Cojocaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`