Companiile Occidentale fug din Rusia lăsând în urmă goluri uriașe în economia Kremlinului. Cel mai mare investitor străin al Rusiei, împreună cu alte nume grele, măresc lista firmelor care nu mai vor să facă afaceri cu Moscova

Companiile Occidentale fug din Rusia lăsând în urmă goluri uriașe în economia Kremlinului. Cel mai mare investitor străin al Rusiei, împreună cu alte nume grele, măresc lista firmelor care nu mai vor să facă afaceri cu Moscova
Sursa foto: Pixabay

Gigantul energetic BP, banca globală HSBC și cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, s-au alăturat luni unei liste tot mai mari de firme occidentale care doresc să părăsească Rusia, în timp ce sancțiunile occidentale au strâns șuruburile asupra Moscovei în urma invaziei sale din Ucraina.

Occidentul a încercat să pedepsească Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, excluderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și limitarea capacității Moscovei de a-și desfășura rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari.

Economia Rusiei era deja clatinata luni. Rubla a scăzut cu până la 30% până la un minim istoric, în timp ce banca centrală și-a dublat rata cheie a dobânzii la 20%, a ținut piețele de valori și piețele derivate închise și a interzis temporar brokerilor să vândă titluri deținute de străini pentru a ajuta la limitarea pierderilor.

BP, cel mai mare investitor străin al Rusiei, a anunțat brusc în weekend că renunță la participația de 20% din Rosneft, firmă controlată de stat (ROSN.MM), la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, reducând rezervele de petrol și gaze ale companiei britanice la jumătate și reducând producția BP cu o treime.

Decizia BP, care a urmat discuțiilor cu guvernul britanic, a pus în lumina reflectoarelor alte firme occidentale cu participații în proiecte de petrol și gaze rusești, precum firma americană ExxonMobil (XOM.N), TotalEnergies din Franța (TTEF.PA) și Shell din Marea Britanie.

Equinor (EQNR.OL), firma energetică deținută majoritar de statul norvegian, a declarat că va începe să își cedeze întreprinderile mixte din Rusia, în timp ce fondul suveran de avere al Norvegiei, cel mai mare din lume, își va cesiona activele rusești, în valoare de aproximativ 25 de miliarde de coroane norvegiene (2,8 miliarde de dolari).

Fondul suveran de avere al Australiei a declarat, de asemenea, că intenționează să-și reducă expunerea la companiile cotate la bursă.

Părți mari ale economiei ruse vor fi o zonă interzisă pentru băncile și firmele financiare occidentale, după decizia de a separa unele dintre băncile sale de la SWIFT, un sistem de mesagerie securizat utilizat pentru tranzacții în valoare de trilioane de dolari în întreaga lume.

Brațul european al Sberbank (SBER.MM), cel mai mare creditor al Rusiei, se confruntă cu eșecuri, a avertizat luni Banca Centrală Europeană (BCE), după o criză a depozitelor sale.

Banca britanică HSBC (HSBA.L) a declarat că începe procesul de încetare al relațiilor cu o serie de bănci rusești, inclusiv a doua ca mărime, VTB, una dintre cele vizate de sancțiuni, arată un memoriu văzut de Reuters.

„Realitatea economică s-a schimbat considerabil”

Kremlinul a declarat luni că realitatea economică a Rusiei s-a schimbat, dar nu vede niciun motiv să se îndoiască de eficacitatea și fiabilitatea băncii centrale, care a majorat ratele dobânzilor la 20%, încercând să protejeze economia de sancțiuni occidentale fără precedent.

„Realitatea economică s-a schimbat considerabil”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Sunt sancțiuni grele, sunt problematice, dar Rusia are potențialul de a compensa prejudiciul”.

„Rusia a făcut planuri de destul de mult timp pentru posibile sancțiuni, inclusiv cele mai severe. Există planuri de răspuns, acestea au fost elaborate și sunt implementate pe măsură ce apar problemele.”

„(Putin) este destul de indiferent. Sancțiunile conțin afirmații absurde cu privire la unele bunuri”, a spus Peskov. „Președintele nu are alte bunuri decât cele pe care le-a declarat”, a continuat Peskov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”