EXCLUSIV // Companiile de gaze și energie, sub lupa Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu, pentru B1.RO: Sunt mai multe investigații în desfășurare, inclusiv la Engie sau E.ON

EXCLUSIV // Companiile de gaze și energie, sub lupa Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu, pentru B1.RO: Sunt mai multe investigații în desfășurare, inclusiv la Engie sau E.ON

EXCLUSIV // Consiliul Concurenței continuă seria de investigații pe piața gazelor și a energiei din România. O firmă care distribuie gaze a fost deja amendată pentru tarifele ridicate de branșare la rețeaua de gaze pe care le practica. În curând se vor finaliza și alte 3 investigații care privesc tarifele de branșare, dar și altele privind prețul practicat. Printre firmele luate în vizor de Consiliul Concurenței se află și E-on Gaz sau Engie.

Sunt mai multe investigații, 4 pe zona de branșamente unde am sancționat cu mai mult timp în urmă o firmă mai mică Otto Gaz. Avem în finalizare în termen de vreo lună de investigații pe Premier Energie și pe Engie și la anul o să terminăm investigația pe E.ON. Cred că o să acoperim cele mai mari rețele de distribuție a gazului din țară. În plus față de asta avem investigații și pe modul cum se formează prețul. atât pe piața de electricitate. cât și pe piața de gaze, ne uităm la tranzacționările de pe Bursa Română de Mărfuri la gaze și ne uităm la piața de echilibrare și rolul Hidroelectrica în piața de echilibrare pentru electricitate.

Pe zona de distribuție gaze companiile dețin monopolul, este o singură țeavă de gaze pe o stradă, automat este un monopol, important este ca această firmă care deține monopolul să nu abuzeze de poziția pe care o are. Noi din păcate am depistat situații în care tarifele de branșare erau exagerate și de aceea am aplicat sancțiuni. În unele cazuri clienții au fost despăgubiți și de aceea am redus amenda ca recunoaștere a faptului că firma și-a corectat greșeala și a redus prețurile. ANRE-ul (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) se uită la calitatea gazelor, este o activitate reglementată„, a declarat pentru B1.ro președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)