În România vor apărea până în anul 2016, 210.000 de locuri de muncă, anunţă Comisia Naţională de Prognoză. Asta după ce odată cu începerea crizei economice în urmă cu cinci ani, au dispărut peste 700.000. Un număr foarte mare, spun specialiştii în resurse umane, iar în contextul economic actual crearea de noi locuri de muncă va fi foarte greu de realizat.
Conform studiului realizat de Comisia Naţionala de Prognoza, în urmatorii trei ani numarul locurilor de munca va creşte.
Din cele peste 200.000 de locuri de muncă, mai mult de jumătate vor apărea în București și Ilfov, urmate de județele Timiș, Iași și Constanţa. La coada clasamentului se află județul Brașov, acolo unde până în anul 2016 numărul locurilor de muncă va crește cu doar un procent.
Creştere a numărului locurilor de muncă
Timiş 4,3%
Iaşi 4,1%
Constanţa 4 %
Şi salariile vor creşte cu până la doua zeci la sută. Cea mai mare creştere a lefei se va înregistra în judeţele Caraş-Severin şi Dolj, acolo unde un angajat va putea câştiga cu pâna la 15% mai mult decât acum. Chiar şi aşa tot locuitorii din marile oraşe vor avea salariile mai mari.
Topul creşterii salariale
Caraş-Severin 15,5 %
Dolj 15,1%
Olt 14,5%
Arad 14,4%
Peste trei ani în topul celor mai bine plătiți români se află locuitorii din București, Ilfov, Timiș și Cluj. Astfel se face că în 2016 un om care lucrează în București ar putea sa câștige peste 2.600 de lei pe lună, în timp ce un locuitor din Cluj peste 1.800 de lei pe lună.
Topul salariilor în 2016
Bucureşti 2696 lei/lună
Ilfov 2297 lei/lună
Gorj 1940 lei/lună
Timiş 1851 lei/lună
Cluj 1845 lei/lună
În ciuda prognozei date de comisie, specialiştii în resurse umane spun că este aproape imposibil să apară în doar câţiva ani atâtea locuri de muncă.
„E un număr foarte mare, pentru că eu nu am vazut nici un semnal optimist sau foarte optimist pe piață care să justifice o asemenea creștere. În România sunt rezerve mari de creștere din eliminarea corupției și a pierderii”, a declarat George Butunoiu, specialist în Resurse Umane.
Nici românii nu cred în promisiunile autorităţilor.
La sfârşitul lunii mai, în România existau 443 de mii de şomeri, adica 5,03% din populaţia ţării.