Bulgaria: Statul va finanţa din fonduri europene 60% din costurile salariale în toate sectoarele afectate de criza coronavirusului / Turismul şi comerţul cu amănuntul, domeniile vizate direct

Publicat: 16 04. 2020, 12:50
sursa Foto: hepta.ro

Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin a salariilor bulgare de 1,5 miliarde leva (aproximativ 770 de milioane euro) pentru păstrarea ocupării forței de muncă în sectoarele cele mai afectate de măsurile de închisoare instituite din cauza extinderii infecțiilor cu noul coronavirus. Schema a fost aprobată în Cadrul temporar de ajutor de stat adoptat de Comisie la 19 martie 2020, modificat la 3 aprilie 2020, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat de presă, potrivitnovinite.com.

Bulgaria a notificat Comisia în ceea ce privește accesarea Cadrului temporar pentru o schemă de ajutor pentru subvenții care ar permite autorităților bulgare să finanțeze 60% din costurile salariale (inclusiv contribuțiile la securitatea socială a angajatorilor) ale întreprinderilor.

Măsura se limitează la întreprinderile active în sectoarele cele mai afectate de actuala criză de sănătate publică, cum ar fi comerțul cu amănuntul, turismul, transportul de pasageri, cultura, activități sportive, activități de distracție și recreere.

Comisia a constatat că schema bulgară este în conformitate cu prevederile Cadrului temporar. Măsura va compensa costurile salariale ale întreprinderilor active în sectoarele care sunt afectate în mod deosebit de restricțiile privind noul coronavirus, cu condiția să se angajeze să mențină în mod continuu personalul care altfel ar fi fost concediat, intensitatea ajutorului este de maximum 80 % permis de cadrul temporar și schema de ajutor respectă durata maximă de douăsprezece luni.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că această măsură este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) TFUE și condițiile prevăzute în cadrul temporar.

Cadrul temporar adoptat de Comisie pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei

Încă din luna martie, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de COVID-19.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să ia măsuri rapide și eficace pentru a sprijini cetățenii și întreprinderile, în special IMM-urile, care se confruntă cu dificultăți economice din cauza epidemiei de COVID-19.

Cadrul temporar prevede cinci tipuri de ajutoare:

-granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800 000 EUR unei întreprinderi

-garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi de la bănci:

-împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi:

-garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală:

-asigurarea creditelor la export pe termen scurt

Care sunt măsurile de sprijin luate în România ccu ajutorul fondurilor europene

În ceea ce privește situația din România,Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicatpentru B1 TV, că a discutat cu reprezentanții Comisiei pentru alocarea de fonduri europene în vederea sprijinirii capitalului de lucru, necesar pentru relansarea activității economice a companiilor.

Ministrul a dat asigurări că acest capital de lucru este nerambursabil și că în perioada următoare va fi finalizat un plan privind acordarea de granturi pentru IMM-uri.

În ceea ce privește bugetul pentru aceste granturi, ministrul a precizat că pornește de la suma de 500 milioane de euro ce vo fi pus ela dispoziție IMM-urilor afectate de COVID-19.

În ceea ce privește ajutotul acordat de Guvern salariaților, Guvernul României ar fi aprobat ca o parte din fondurile necesare pentru șomajul tehnic să fie decontate din fonduri europene. Pentru moment este vorba despre 300 milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.