COMISIA EUROPEANĂ le va restitui fermierilor 444 de milioane de euro

Publicat: 28 11. 2018, 15:25
sursă foto: agrointel.ro

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro, sumă care inițial fusese dedusă din plățile directe pentru 2018, conform reglementărilor din Politica Agricolă Comună, pentru crearea a rezervei de criză din acest an în sectorul agricol, informează Agerpres citând un comunicat al organismului european.

Deși sectorul agricol s-a confruntat cu situații critice în acest an, cum ar fi vremea extremă din timpul verii, nu a fost necesară deblocarea rezervei de criză în 2018. Totuși, au fost luate măsuri suplimentare de sprijin pentru a face față situației dificile de pe piață pentru anumite sectoare finanțate din bugetul PAC.

Așadar, pagubele provocate de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul acestui an au fost rezolvate prin intermediul altor măsuri.

Comisia Europeană a anunțat, în luna august, că fermierii vor putea primi în avans plățile directe și cele pentru dezvoltare rurală și se va acorda mai multă flexibilitate în utilizarea pământului, care în mod normal nu ar fi utilizat pentru producție, în scopul de a-și hrăni animalele.

Seceta prelungitădin anumite zone ale Uniunii Europene are un impact semnificativ asupra producției agricole, a nutrețului pentru animale, ceea ce poate afecta bunăstarea acestora. Mai mult decât atât, Comisia Europeană consideră că reducerea cantității de nutreț afectează veniturile fermierilor deoarece vor crește costurile cu furaje.

În ceea ce privește plățile mai ridicate în avans, fermierii vor putea primi până la 70% din plățile directe și 85% din cele pentru dezvoltare rurală la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc să aștepte până în decembrie, pentru a-și îmbunătăți situația financiară.

Totodată, derogarea de la reglementările ecologice va permite caa terenurile să fie folosite pentru producția de nutreț. Conform reglementărilor privind ajutorul de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de până la 80% din valoarea pagubelor provocate de secetă, în funcție de anumite condiții.