Comisia Europeană: Nu noi impunem tăieri salariale, e rolul statelor

Comisia Europeană: Nu noi impunem tăieri salariale, e rolul statelor

Comisia Europeană nu se consideră vinovată pentru înghețarea sau reducerea salariilor profesorilor. Reprezentanții ei neagă acestă responsabilitate a CE, constatată recent într-un număr tot mai mare de țări europene.

Pia Ahrenkilde-Hansen, un purtător de cuvant al Comisiei, a menționat că rolul Comisiei Europene este de a recomanda un anumit numar de măsuri pentru a se putea  ajunge la o consolidare bugetară, dar responsabilitatea pentru tăierile bugetare revine statelor, scrie hotnews.

„Nu noi impunem tăieri salariale, nu noi facem asta”, a subliniat Ahrenkilde-Hansen.

Un raport al CE arată că 16 tări din UE au înghețat sau redus salariile profesorilor.

„În Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia și Slovacia această profesie este cea mai grav atinsă de restricțiile bugetare și de măsurile de austeritate”, scrie în raportul Comisiei.

Tot în acest raport se arată că veniturile profesorilor au început să fie afectate după jumătatea anului 2010. Grecia a redus atunci cu 30% nivelul salariului de bază al profesorilor, Irlanda cu 13% , iar Spania și Portugalia cu redus și ele salariile cu 5%.

În România, salariile profesorilor au scăzut cu 25% în 2010, dar au fost ajustate cu 15%  în 2011 și cu alte 8 procente în 2012.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`