Comisia Europeană: Depozitele bancare din UE ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate

Comisia Europeană: Depozitele bancare din UE ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate

Comisia Europeană anunță că depozitele bancare mari din UE, neacoperite de garanția de până la 100.000 de euro prevăzută de lege, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate, scrie The Guardian.

În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei bănci aflate în dificultate fără mobilizarea de fonduri publice sau garanţii guvernamentale – n.r.). Este o posibilitate„, a declarat marţi la Bruxelles purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Chantal Hughes.

Oficialul europeana a precizat că micile economii, cele constituite în depozite de sub 100.000 de euro, vor fi în continuare garantate.

Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau în viitor„, a afirmat oficialul CE.

Ministrul olandez al Finanţelor Jeroen Dijsselbloem, a declarat luni că acordul de bailout încheiat cu Cipru, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite în ţară în vederea recapitalizării sistemului bancar, ar trebui să servească drept model pentru soluţionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.

Acordul CE şi FMI cu Cipru are rolul de a menţine statul în zona euro şi presupune închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, cu transferul depozitelor garantate, cele mai mici de 100.000 euro, către Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.

Depozitele neacoperite de garanţia legală, cele mai mari de 100.000 euro, vor finanţa cu 4,2 miliarde euro programul de salvare a Ciprului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`