Comisia Europeană anunță că urmează cea mai mare inflație din istoria Uniunii Europene. Cât va fi inflația în România
Comisia Europeană a anunțat luni că invadarea Ucrainei de către armata din Rusia şi explozia preţurilor la energie a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro în 2022.
Se estimează că inflaţia va ajunge la valori record, conform Reuters.
Rata inflației în Uniunea Europeană ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022.
Cea mai mare inflație din istoria Uniunii Europene
Conform ultimelor estimări economice prezentate de Executivul comunitar, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma anul acesta să fie de 2,7%. Ceea ce înseamnă mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, când a început războiul din Ucraina.
Comisia Europeană a anunțat că: „Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei”, conform Reuters.
Adrian Vasilescu, consilier pentru strategie la Banca Națională a României, susține că inflația în România va atinge un maximum de 14% spre sfârșitul anului.
„Dacă datele se vor schimba, se vor schimba și prognozele. Dar pe datele existente acum, prognoza este maxim 14 la sfârșitul acestui an, după care va veni spre 12, pe urmă spre 6-7, apoi spre 6-5 prin 2024, deci este o inflație pe termen lung. Băncile centrale mari au crezut că este o inflație tranzitorie. Au bătut monedă cu inflația tranzitorie, s-au fript, acum au înțeles că este inflație pe termen lung și că trebuie să ia măsuri drastice și ele”, a specificat consilierul BNR.
Potrivit acestuia, „țările din jurul României au fost afectate înaintea țării noastre de acest fenomen și se luptă cu o inflație mai puternică și mai persistentă decât a noastră”.
Creșteri și în zona euro
În plus, se așteaptă ca o creștere să aibă loc și în zona euro, unde inflaţia ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023. Față de perioada dinainte de război, se estima că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023. În cazul UE preţurile erau estimate să crească cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023, conform estimărilor prezentate de Executivul comunitar.
De asemenea, Executivul comunitar a specificat că: „Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele pre-existente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă”.
Estimările de creştere pentru 2023 au fost şi ele revizuite în jos, astfel că, până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în luna februarie, conform Digi24.ro.