Comisia Europeană a adoptat, miercuri, Acordul de Parteneriat cu România
Comisia Europeană a adoptat acordul de parteneriat cu românia, document în baza căruia vor utilizate fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020. Țara noastră are alocată, prin acord o sumă de aproximativ 43 de miliarde de euro. Din această sumă, în jur de 22 de miliarde de euro sunt alocate politicii de coeziune, prin care se încearcă reducerea decalajelor economice față de restul țărilor membre UE.
Printre prioritățile anunțate deja, se numără marile proiecte de infrastructură, sprijinirea sectorului IMM-urilor sau scăderea șomajului în rândul tinerilor.
România este a 11-a țară din Uniunea Europeană care semnează acordul de parteneriat, document vital pentru perioada 2014-2020.
”Alocarea financiară este o șansă vitală pe care românia o are pentru viitoarea perioadă. dacă vom știi să utilizăm acești bani într-un mod cât mai eficient, adică pe acele proiecte care vor aduce în economie cu adevărat un impact real și mai ales dacă vom putea să cheltuim banii cât mai repede, este un element extrem de important”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
Pe baza acordului, românia primește 43 de miliarde de euro. Din această sumă, 9,41 miliarde de euro sunt alocați doar pentru programul operațional infrastructură mare. În timp ce plățile directe în agricultură primesc 10 miliarde de euro.
”Ca zonă de finanțare, în special nu putem să lăsăm deoparte partea de infrastructură publică, transport, mediu energie, acolo unde România încă trebuie să facă investiții masive în perioada următoare. De asemenea zona privată. Zona de IMM-uri este o zonă care beneficiază de o alocare financiară, spunem noi considerabilă. Sunt peste 3,5 miliarde de euro pe zona de IMM-uri. Astea sunt sume directe”, a continuat Eugen Teodorovici.
Nu este neglijată, conform strategiei europene, nici zona de inovare sau piața muncii, respectiv scăderea șomajului în rândul tinerilor.
”Partea de cercetare, inovare, o alocare mult mai mare ca în anii trecuți, asta înseamnă că România pune mai mult accent pe aceste zone extrem de importante sau cu un impact și pe orizontală în economie. Peste 4, 2 miliarde de euro sunt alocate pe următorul cadru financiar, pentru programul de capital uman, actualul POSDRU, educație, tineri, astfel de sectoare”, a mai spus ministrul.
Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că salută validarea acordului şi mulțumeşte Ministerului Fondurilor Europene, dar și tuturor ministerelor implicate pentru eforturile depuse în această perioadă.
De asemenea, premierul mulţumeşte într-un comunicat şi industriei IT din România, care a avut un rol important în creșterea absorbției fondurilor europene din ultimii doi ani.