Comisia de Prognoză a revizuit în scădere estimarea de creştere economică pentru acest an

Comisia de Prognoză a revizuit în scădere estimarea de creştere economică pentru acest an
. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 4,6% la 4,3%. Ea a luat în considerare şocul inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut, precum și valul 5 al pandemiei de coronavirus.

Creșterea economică prognozată pentru 2022, revizuită în scădere

„Având în vedere evoluţia economiei sub impactul şocului inflaţionist din trimestrul IV 2021, precum şi apariţia valului 5 al pandemiei, cât şi continuarea crizei energetice, în special în prima parte a anului 2022, s-a estimat pentru anul în curs un avans economic de 4,3%, revizuire în uşoară scădere comparativ cu prognoza de toamnă (4,6%) şi un deflator de 6,1%, în creştere, corelat cu majorarea preţurilor. Acest scenariu nu a luat în calcul declanşarea unui conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina”, a transmis Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

PIB-ul e estimat la 1.315 miliarde de lei preţuri curente în acest an, ajustarea estimării privind avansul PIB luând în calcul menţinerea preţurilor ridicate la produsele energetice. De asemenea, întreruperile în lanţurile de aprovizionare sunt estimate a continua, dar la amplitudini mai reduse.

Estimările mai indică o inflaţie la sfârşitul anului 2022 de 9,5%. Măsurile de sprijinire a populației vor fi cuantificate în prognoza următoare, precizează Comisia.

Comisia de prognoza despre cresterea economica in 2022

Creșterea economică încetinește, inflația e tot mai mare

Marți, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că PIB-ul s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie – decembrie, față de trimestrul anterior.

La nivelul întregului an 2021, România a înregistrat o creștere economică de 5,6%, deși era așteptată o creștere de 7%, mai arată datele INS.

Luni, Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei a crescut în ianuarie 2022 la 8,35%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)