În urma valului de critici exprimate în spațiul public, Guvernul pare să facă pași înapoi și are în lucru o serie nouă de modificări fiscale. Principalele măsuri vizează renunțarea la intenția de a introduce o gamă largă de restricții la încadrarea în regim de microîntreprindere.
La microîntreprinderi s-a renunțat la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare, scrie profit.ro.
De asemenea, un nou impozit pregătit pe locuințe scumpe, peste 500.000 de euro, a fost diminuat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență.
Analistul economic Adrian Negrescu a declarat în emisiunea News Pass că modul în care Guvernul modifică regimul fiscal creează o lipsă de predictibilitate fără precedent pentru mediul de afaceri din România:
„Ai senzația că comentezi prognozele meteo care se schimbă de la o oră la alta. Cam despre asta este vorba, ne dăm în bobi despre niște lucruri extrem de importante pentru economie.
A apărut o nouă versiune a acestor decizii care modifică din nou impozitarea la microintreprinderi, vin iarăși cu CASS la zonele astea care au fost protejate până acum, mai e și mesajul Guvernatorului care ne spunea că ar fi bine să nuc rească taxele dar pe de altă parte nu ar trebui să menținem privilegiile. E un haos total din punct de vedere fiscal care afectează puternic ideea de investiții în România.
Sunt foarte mulți oameni de afaceri în zonele care activez care nu mai deschid noi linii de business, nu mai angajează, nu mai angajează credit-furnizor, principala modalitate prin care se finanțează economia, adică eu îți dau marfă tu mi-o plătești la câteva luni pentru că nu au garanția că din pucnt de vedere fiscal pot să se descurce. E un haos și o lipsă de predictibilitate cum nu am mai văzut în ultimii 20 de ani în România”.