Clauzele abuzive din contracte de prestări servicii, inclusiv în credite, vor putea fi denunţate de la 1 octombrie
Clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denunțate de la 1 octombrie.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Justiţiei, care amâna până în februarie 2014 această posibilitate a fost discutat de Guvern, însă nu a fost aprobat.
„Nu, nu mai amânăm deloc!”, a spus Ponta, întrebat de Mediafax dacă Guvernul a amânat din nou posibilitatea denunţării clauzelor abuzive, scrie Mediafax.
Decizia a fost luată în urma unei discuții cu caracter inclusiv politic în ședința de guvern.
La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânat până la 1 iulie 2013.
În cazul în care Guvernul ar accepta să legifereze o excepţie în acest sens, prevederea nu ar putea viza doar băncile, ci toate procesele între consumatori şi furnizori, pentru a nu se crea discriminare.
O astfel de măsură ar putea aduce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mii de procese între populaţie şi furnizori de electricitate, telefonie, sau apă şi canalizare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu o lună că clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, arătând totodată că atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât şi deponenţii trebuie protejaţi.