Clasamentul Eurostat privind salariul minim pe economie și puterea de cumpărare în țările UE. Date surprinzătoare despre România

Clasamentul Eurostat privind salariul minim pe economie și puterea de cumpărare în țările UE. Date surprinzătoare despre România
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Directiva europeană privind salariul minim pe economie trebuie implementată în toate statele UE, deci și în România, până pe 15 noiembrie. Uniunea vrea astfel să stabilească un nivel unitar al salariului minim, de până la 60% din salariul mediu brut. În acest moment, diferențele între statele membre în ce privește salariul minim sunt considerabile.

Salariul minim în România, al doilea cel mai mic din UE

În UE, cel mai mare salariu minim pe economie e în Luxemburg (2.571 de euro), iar cel mai mic – în Bulgaria (477 euro), conform datelor Eurostat din ianuarie, citate de euronews.com.

România (663 de euro) e pe penultimul loc în UE, imediat deasupra țării noastre fiind Ungaria (967 de euro).

Salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Olanda și Germania. Datele Eurostat mai arată că în Franța salariul minim e de 1.767 euro, iar în Spania de 1.323 euro.

De precizat că Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim.

În clasamentul privind întregul continent, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia. Iar Bulgaria, membră UE, are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări care sunt doar candidate la aderare.

România stă surprinzător de bine în topul privind puterea de cumpărare a salariului minim

Eurostat a prezentat și o statistică privind standardul puterii de cumpărare (purchasing power standard – PPS – valoarea care ține cont și de diferențele de prețuri dintre țări).

Salariul minim echivalat la standardul puterii de cumpărare PPS variază de la 542 de unități PPS în Albania la 1.883 în Germania.

Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Bulgaria au cel mai mic salariu minim exprimat în PPS la nivelul UE. În schimb, stau bine Luxemburg, Olanda, Belgia, Franța, Irlanda.

Cu un indice PPS 1.129, România e la jumătatea clasamentului care include și țările din afara UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”