City Insurance este cea mai mare companie din România, care vinde asigurări RCA. Nu mai puțin de 3 milioane de români au polițe încheiate la firma care are grave probleme financiare. City Insurance nu are suficiente rezerve pentru a acoperi polițele emise și potrivit legii, trebuie să dovedească faptul că posedă un capital în valoare de 148 de milioane de euro, până sâmbătă, 4 septembrie.
În ultimele 3 luni, peste 2.000 de reclamații au fost înregistrate împotriva societății.
Problemele de la City Insurance au devenit cunoscute publicului larg de câteva luni, când a fost amendată cu 10,9 milioane de lei (2,2 milioane de euro) de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Astfel, în prezent, asigurătorul se află în administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).
City Insurance riscă să intre în faliment, motiv de îngrijorare pentru milioanele de români care au încheiat polițe de asigurare. Asigurătorul și ASF nu se pronunță până la expirarea termenului de 3 luni de zile, adică până pe data de 4 septembrie 2021, însă în acest moment, stă în picioare scenariul negativ: Dacă City Insurance nu aduce banii până pe 4 septembrie, ASF ar putea prelungi termenul sau ar putea constata luni, 6 septembrie starea de insolvență și va fi declanșată procedura de faliment.
Dacă ASF decide falimentul, polițele vor putea fi denunțate de lichidatorul judiciar sau de clienți. Totodată, ar putea să apară probleme cu service-urile, care ar putea refuza repararea mașinilor lovite de șoferii cu polițe la City Insurance. În acest caz, persoanele asigurate ar urma să-și repare mașinile pe propriii bani, pe care i-ar putea recupera apoi de la Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA), în cadrul procedurii judiciare.
În plus, multe service-uri ar putea rămâne cu bani de recuperat de la City, iar acestea vor trebui să urmeze tot calea instanței, informează Libertatea.
Autoritățile nu au oferit puncte de vedere ferme în cazul City Insurance: Cum s-a ajuns în această situație și ce a făcut ASF până în prezent, pentru a preveni colapsul, câte controale a efectuat ANAF până în prezent la societate, cum de nu a văzut zecile de milioane de euro scoase anual din companie, cum de ANAF-Antifraudă nu a descoperit contractele false de reasigurare și de ce nu există varianta plății reasigurătorului.
B1.ro a transmis solicitări la autoritățile competente și așteaptă precizări, pe marginea acestui subiect.