Cîțu, atac la Isărescu pe fondul creșterii inflației: „Sper că nu am ratat o măsură în trecut și ne grăbim acum cu măsuri monetare restrictive” / Dan Suciu (BNR): „Prognozele de creștere de prețuri au fost depășite la nivelul tuturor băncilor centrale”

Cîțu, atac la Isărescu pe fondul creșterii inflației: Sper că nu am ratat o măsură în trecut și ne grăbim acum cu măsuri monetare restrictive /  Dan Suciu (BNR): Prognozele de creștere de prețuri au fost depășite la nivelul tuturor băncilor centrale
Premierul Florin Cîțu / Foto: Facebook / Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a criticat joi BNR pe fondul creșterii prețurilor, precizând că dinamica prețurilor a depășit estimările băncii centrale. Premierul a propus un comitet de macrostabilitate.

Dan Suciu: „Prognozele de creștere de prețuri au fost depășite la nivelul băncilor centrale”

În replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat pentru emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, că toate băncile centrale au avut estimări depășite. De asemenea, în legătură cu convocarea unui comitet de macrostabilitate, Dan Suciu a precizat că se poate face și la propunerea Ministerului de Finanțe:

“Convocarea comitetului dincolo de ședințele ordinare se poate face într-o ședință extraordinară de oricine dintre membrii comitetului,Ministerul de Finanțe, BNR sau ASF. Deci Ministerul de Finanțe dacă consideră la invitația premierului interimar că este nevoie de un asfel de comitet poate face convocarea. Domnul premier știe această procedură. Deci dacă se dorește se poate.

Ar trebui să arate către toate băncile centrale pentru că prognozele de creștere de prețuri au fost depășite la nivelul băncilor centrale din cauză creșterii prețurilor la energie. Există un puseu inflaționist care are un caracter tranzitoriu. Dacă vin prețurile acestea crescute din energie noi putem imagina ușor că nu vor crește la infinit.

Problema în România este că acest caracter tranzitoriu este mai slab decât în alte părți pentru că avem o situație particulară, România este țara din UE cu deficitele cele mai mari, atât deficitul de cont curent, cât și deficitul bugetar. Aceste deficite nu sunt create de pandemie ca în alte state. Există o problemă de fond structurală care face ca presiunea inflaționistă ă fie ceva mai consistentă într-o țară ca România, dincolo de caracterul tranzitoriu.

BNR consideră că acest caracter tranzitoriu este cauzat de evoluția prețului la energie dar și de elementele fundamentale ale economiei românești. Suntem convinși că va exista o scădere a indicelui de inflație în contextul în care prețurile la energie vor ajunge la un maxim și vor ajunge să scadă”, a precizat Dan Suciu, purtătorul  de cuvânt al BNR.

Acesta a vorbit și despre decizia BNR privind majorarea de dobândă de săptămâna trecută în ședința de politică monetară:

„Am încercat să ancorăm aceste creșteri de prețuri, în componenta de prețuri asupra cărora banca are impact asupra deciziei de politică monetară, nu la energie”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Atacul premierului la adresa BNR

Premierul Interimar a lansat un atac la adresa BNR privind modul greșit în care a estimat creșterea inflației:

„Cred ca toți ați vazut ieri informații îngrijoratoare despre evoluția prețurilor. Dinamica prețurilor a depășit estimările BNR. Bineînțeles politica monetară este independentă, deciziile sunt ale BNR, dar aș vrea să menționez un lucru. Cred că este nevoie de un Comitet de macrostabilitate, de aici decide dl Guvernator când să-l facă. Dacă această inflație este doar temporară, doar un eveniment temporar tranzitoriu, lucrurile sunt ok și vom merge pe ce estimează Banca Centrală”, a spus Florin Cîțu.

Acesta a precizat că speră că nu a ratat o măsură care acum trebuie corectată cu măsuri de politică monetară:

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut și acum să ne grăbim să stingem și să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictive care ar putea să pună în pericol creșterea economică. Dar sunt sigur că BNR are cele mai bune măsuri și le va lua pentru a asigura că inflația va scădea în perioada următoare și va reveni pe trend descrescător așa cum arăta estimările Băncii centrale.”, a spus premierul.

Întrebat la ce s-a referit mai exact cu declarația că speră că nu s-a ratat o măsură în trecut, Cîțu a spus că:

„Mă gândesc, pentru că am văzut estimările BNR. Mă uit la evoluția inflatiei. Este clar că este o surpriză. Vreau să știu, adică Banca Centrala ne va comunica, dacă este o surpriză temporară sau este ceva permanent. Dacă este ceva permanent era mult mai bine să fie atacat din trecut decât acum pentru că efortul va fi mult mai mare acum să reduci inflația. dar cu siguranță banca centrală are cele mai bune măsuri și le va lua în perioada următoare.”, a declarat Florin Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`