Cosmin Ghiță a fost numit în funcția de director general al Nuclearelectrica pentru o perioadă de patru luni. La doar 28 de ani, acesta este probabil cel mai tânăr șef al unei companii de stat.
Jurnaliștii de la Jurnalul Național au studiat CV-ul tânărului director de la Nuclearelectrica și au descoperit detalii interesante despre activitatea de până acum a acestuia.
Astfel, Cosmin Ghiță a intermediat tranzacţii în energie de miliarde de dolari în România, Ucraina şi Kazahstan, a vândut aparatură medicală şi a fost consilierul gigantului american Chevron, companie implicată într-un uriaș scandal cu localnicii din Pungești, județul Vaslui, privind exploatarea gazelor de șist.
În rândul administrației centrale, acesta a intrat în aprilie 2017 când pe atunci premierul Sorin Grindeanu l-a cooptat ca și consilier de stat, iar în iunie a fost numit la conducerea Companiei Naționale a Uraniului.
În afacerile personale, Cosmin Ghiță a fost asociat cu asociat cu nepotul afaceristului Bogdan Buzăianu, cel de la care a pornit celebra sintagma "băieții deștepți din energie", pentru afacerile sale în care a cumpărat ieftin cantităţi imense de energie electrică de la Hidroelectrica, pe care le vindea apoi peste hotare.
Cu nepotul controversatului afacerist Cosmin Ghiță a fost asociat în agenţia de publicitate DNC Advertising International SRL. Aceasta a fost înființată în 2012, dar nu a avut nicio activitate fiind radiată în 2015.
Tot între 2012 și 2015, Cosmin Ghiță a figurat ca și consilier la compania americană Chevron, funcție din care a plimbat prin Polonia primari și politicieni locali de Vaslui în tentativa de a îi convinge despre efectele pozitive ale exploatării gazelor de șist. Cu toate acesta, protestele activiștilor de mediu și a localnicilor au făcut ca planurile Chevron să pice.
Cosmin Ghiţă a fost sau este implicat în patru firme: trei din România şi una din SUA. În 2015, devine partener în Amerocap, companie de consultanţă din New York înfiinţată în 2012 şi condusă de Jacques Tohme. În 2014, Jacques Tohme vorbea la o întâlnire de afaceri din New York, la care au participat reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti şi Franklin Templeton, ca reprezentant al celui mai mare investitor din Fondul Proprietatea.
Coincidență sau nu și predecesoare lui Ghiță în fruntea Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a venit tot pe filiera Fondul Proprietatea, chiar dacă Fondul Proprietatea şi Nuclearelectrica se află în conflict deschis, fosta structură guvernamentală devenită ulterior off-shore ajungând să se împotrivească realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Cosmin Ghiţă este doar unul din nenumăratele exemple de şefi unşi la companii de stat, în ciuda absenţei oricăror calificări în domeniu sau din postura unor incompatibilităţi evidente.