Cine ajunge să moştenească banii din pensia privată, dacă beneficiarul moare

Cine ajunge să moştenească banii din pensia privată, dacă beneficiarul moare
Sursa Foto: Profimedia

Milioane de români contribuie la fondurile de pensii private, iar banii investiți pot fi recuperați chiar și după deces. Rudele celui care a contribuit la Pilonul II primesc integral banii în cazul decesului proprietarului.

Cine moștenește pensia privată a unei persoane după deces

Tot ce trebuie să facă beneficiarii care s-ar putea afla într-o astfel de situație este o cerere, iar toți banii acumulați în cont pot ajunge la ei în termen de zece zile, potrivit Observator.

Fiecare moștenitor poate opta pentru:

  • cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
  • plata cotei-părți cuvenite,fie prin plată unică, fie in plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant

În cazul moștenitorilor minori:

  • pentru moștenitorul minor care are peste 14 ani, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii); de asemenea, va semna și mostenitorul minor;
  • pentru moștenitorul minor care nu are vârsta de 14 ani împlinită, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii).
Urmăriți B1TV.ro și pe
`