Christian Năsulea: „România e favorizată de schimbările de climă, dar e treaba politicienilor noștri să transforme avantajele în beneficii pe termen lung” / Ce spune profesorul despre importurile ucrainene (VIDEO)

Christian Năsulea: „România e favorizată de schimbările de climă, dar e treaba politicienilor noștri să transforme avantajele în beneficii pe termen lung” / Ce spune profesorul despre importurile ucrainene (VIDEO)
Foto: Pixabay

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat joi, pentru B1 TV, că agricultura românească nu e foarte afectată de schimbările climatice, ba chiar are importante avantaje. Problema e capacitatea decidenților politici de a fructifica aceste avantaje pe care le avem. Năsulea a tratat și subiectul importurilor din Ucraina și problemele apărute.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Christian Năsulea: Suntem avantajați de schimbările climatice, dar trebuie să știm și să profităm

„Mi se pare că problemele pe care le vom avea sau mai degrabă le avem deja din cauza sincopelor în alimentarea cu hrană în foarte multe părți ale globului sunt deja aici. Avem migrație la un nivel fără precedent dinspre zone în care populația are dificultăți în a-și asigura minimul necesar pentru viața familiilor lor. Și atunci ce vedem că se întâmplă – și e mult mai la îndemână decât pornirea unui război de către niște state care n-au resurse nici să-și hrănească populația, în niciun caz n-au resurse să ducă războaie împotriva unor țări mult mai dezvoltate – e că oamenii pleacă în masă din casele lor în căutarea unei vieți mai bune.

Noi (europenii) suntem favorizați de condițiile geografice și climatice în orice scenariu pe care l-am lua în considerare. Dacă ne uităm inclusiv la schimbările vizibile de climă în legătură cu care ne avertizează specialiștii, vedem că țara noastră e un prim exemplu de țară favorizată de aceste fenomene. Sezonul de cultivare pentru anumite tipuri de hrană a devenit mai lung.

Deci condițiile nu s-au înrăutățit. Pentru foarte multe tipuri de culturi, condițiile sunt mai bune la noi în țară pentru că au apărut aceste schimbări de climă. Mai mult, noi suntem una dintre țările care au capacitatea să producă o parte extrem de mare din alimentele pe care le consumăm efectiv, nu mai vorbim de faptul că suntem o țară importantă pentru aprovizionarea cu hrană inclusiv pentru vecinii noștri sau țări din alte părți ale lumi.

Deci noi nu suntem atât de vulnerabili la acest gen de riscuri, însă tocmai din acest motiv ar trebui să fim atenți la ce se va întâmpla în anii următori și ce a început să se întâmple cu privire la migrație. Că vin oameni din țări mult mai sărace la noi în țară și e treaba noastră și a politicienilor să ne asigurăm că țara noastră îi integrează corect, asimilează cultural din anumite puncte de vedere unde e necesar și că reușim să ne păstrăm avantajele pe care le avem și să le transformăm în beneficii pe termen lung”, a explicat Christian Năsulea.

Năsulea, despre importurile ucrainene

Acesta a mai afirmat că problemele ce au apărut după intensificarea importurilor ucrainene sunt cauzate de „legiuitori și legislația care a fost făcută”.

„Fermierii români sunt supuși unei legislații draconice din anumite puncte de vedere. Trebuie să respecte niște standarde foarte înalte care pot să fie bune, dar sunt foarte costisitoare, și avem tranzit al unor produse care nu sunt supuse acelorași reguli, care vin dintr-o zonă de conflict, deci vin deja la un preț mai mic și, nefiind supuse acelorași reguli, vin și fac concurență neloială, până la urmă, produselor fermierilor români”, a mai afirmat profesorul Christian Năsulea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)