Christian Năsulea: Îngrijorarea mea e că vizita FMI va fi folosită iar de politicieni pentru a justifica niște creșteri de taxe / Problema n-ar fi un nou împrumut de la FMI, ci faptul că irosim banii / Pe termen lung vom avea un colaps al sistemului de pensii (VIDEO)

Christian Năsulea: Îngrijorarea mea e că vizita FMI va fi folosită iar de politicieni pentru a justifica niște creșteri de taxe / Problema n-ar fi un nou împrumut de la FMI, ci faptul că irosim banii / Pe termen lung vom avea un colaps al sistemului de pensii (VIDEO)
Sursa foto: Christian Năsulea / facebook

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a atras atenția că în continuare politicienii irosesc banii de la buget și nu vor să facă reforme reale. De asemenea, sistemul public de pensii nu e sustenabil și „pe termen lung vom avea un colaps major”. Năsulea a mai spus că un nou împrumut de la FMI nu ar fi o tragedie, marea problemă fiind că în continuare guvernanții irosesc banii, în loc să-i investească.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care tocmai a fost anunțată o nouă vizită în București a delegației FMI, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, la doar trei luni după precedenta. Christian Năsulea e îngrijorată că guvernanții se vor folosi de această vizită pentru a crește taxele, exact cum au făcut și data trecută.

Năsulea, despre vizita FMI în România

„Indicatorii macro-economici ai țării noastre nu arată foarte bine, acesta e și motivul pentru care avem după două – trei luni o vizită care e normală într-un anumit sens, având în vedere că România e membră a Fondului, dar ea ne arată că există îngrijorări la nivelul FMI cu privire la datoria publică, evoluția generală a țării noastre pe indicatorii economiei care contează și care ar putea să afecteze în cascadă și alte țări membre ale Fondului”, a declarat Christian Năsulea.

Problemele sistemului public de pensii

Profesorul a explicat apoi că sistemul public de pensii e pur și simplu nesustenabil și statul român împrumută bani pentru a plăti pensiile unor oameni care, de altfel, chiar au contribuit.

„Problema sistemului public de pensii e că nu e sustenabil. Pe termen lung vom avea un colaps major care riscă să afecteze economia în ansamblul ei și să aibă urmări asupra altor economii din lume, având în vedere cât de mare e datoria publică a sistemului public de pensii. Vorbim de o datorie publică implicit către pensionarii viitori și actuali, în baza faptului că aceștia au contribuit și pentru care, de fapt, nu există bani și țara noastră trebuie să găsească în fiecare lună să le plătească pensiile. Având în vedere că avem o mică parte a sistemului de pensii transferată către pensiile de Pilon 2, unde banii sunt acumulați și capitalizați și evităm adunarea acestei bombe cu ceas, există motive foarte serioase de îngrijorare cu privire la evoluția sistemului de pensii”, a explicat Năsulea.

Cum mint politicienii că FMI ne obligă să creștem taxele

Christian Năsulea a explicat apoi că FMI nu ne forțează să creștem taxe, ci politicienii fac acest lucru deoarece nu vor să taie din cheltuielile inutile ale statului, apoi dau vina pe FMI ca să nu piardă ei capital de imagine.

„Îngrijorarea mea principală e că această vizită va fi folosită din nou de politicienii de la noi pentru a justifica niște creșteri de taxe. Data trecută când am avut o vizită din partea FMI, au existat voci din zona politică, în presă mai ales, care au lăsat să se înțeleagă că anumite creșteri de impozite ar fi făcute pentru că ”așa a spus FMI”, or lucrul acesta nu a fost adevărat atunci și, cel mai probabil, nu va fi adevărat nici acum.

Specialiștii FMI propun niște soluții în baza datelor de la fața locului, care arată o rezistență la reformă, o rezistență extraordinară la tăieri de cheltuieli din sectorul public, ceea ce ar trebui să fie principala soluție, principala abordare pentru a evita problemele economice, iar recomandările legate de eventuale creșteri de taxe din partea FMI vin sub tema: ”dacă nu vreți să reduceți cheltuieli, va trebui să creșteți niște taxe și ați putea să creșteți următoarele taxe”. FMI nu ne obligă să creștem taxe, dar politcienii deseori se folosesc de această scuză pentru a ne spune că nu ei au crescut taxele, ci altcienva i-a pus să facă acest lucru”, a explicat profesorul de economie.

Ce ar însemna pentru România un nou acord cu FMI

Întrebat ce ar însemna pentru România un nou acord cu FMI, Năsulea a răspuns: „Având în vedere gradul de îndatorare a țării noastre, îndatorare în creștere, un noi acord n-ar fi o problemă majori, ci o altă datorie care se adaugă la datoria publică deja extraordinar de mare a României față de ce era acum 4-5 ani. Deci nu e o problemă neapărat că ne-am împrumuta și de la FMI, e o problemă că în continuare cheltuim mult mai mulți bani decât avem și ne întindem mai mult decât ne e plapuma”.

„Cel mai probabil anul viitor vom avea alte măriri de taxe și pentru a acoperi niște datorii care au fost făcute nu pentru a avea mai multe autostrăzi, nu pentru a investi în ceva util, ci pentru a menține niște cheltuieli ineficiente într-un sector public supradimensionat, în care lucrătorii cu adevărat importanți nu sunt plătiți suficient de bine și există extrem de mulți oameni care primesc salarii ce reprezintă costuri și o greutate pentru noi toți, pentru care nu ar trebui să plătim”, a mai declarat profesorul de economie mondială Christian Năsulea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi