China: Încă cinci ani de creştere economică. Ameninţarea inflaţiei continuă
China se pregăteşte pentru încă cinci ani de creştere economică, însă inflaţia continuă să ameninţe stabilitatea socială şi, prin urmare, trendul inflaţionist trebuie temperat, a declarat premierul chinez Wen Jiabao.
În discursul său despre starea naţiunii, Jiabao a subliniat rolul cabinetului pe care îl conduce în încercarea de a contracara creşterea preţurilor, una dintre cele mai importante măsuri care afectează cetăţenii Chinei.
„Piaţa oferă un nivel al cererii foarte ridicat, finanţarea este amplă iar nivelul general al educaţiei şi al pregătirii ştiinţifice este în creştere, ” a declarat Wen Jiabao, citat de Reuters.
Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale guvernării Jiabao este „construcţia unei societăţi mai corecte”, care să elimine diferenţele uriaşe dintre clasele sociale.
Cu ocazia Congresului Popular de această săptămână, Jiabao a subliniat încă o dată importanţa investiţiilor în sistemul medical şi în educaţie.
Forţele de poliţie au fost prezente în număr mare pentru a opri eventualele proteste, împiedicând populaţia să preia modelul statelor din Orientul Mijlociu.
Economistul companiei Mizuho Securities, Shen Jianguang, îl citează pe liderul reformelor financiare de la sfârşitul anilor ’70: “Cum a spus şi Deng Xiaoping, primul pas este să îmbogăţim o parte a populaţiei, iar al doilea pas este să îmbogăţim toată populaţia. Primul punct a fost îndeplinit cu succes. Unii oameni s-au îmbogăţit rapid. Dar a doua etapă a rămas cu mult în urmă.”
Pentru 2011, guvernul şi-a propus să reducă inflaţia la 4%. Premierul chinez a mai adăugat că, în ultimele luni, inflaţia s-a poziţionat în jurul a 5%, iar preţurile mari de pe piaţa imobiliară zădărnicesc eforturile guvernului de a atinge un nivel sustenabil al inflaţiei.
Cu ocazia prezentării raportului despre starea naţiunii premierul a stabilit ţinta creşterii economice anuale la un nivel de 8%.
În acelaşi timp, premierul a anunţat că economia chineză își propune să eficientizeze consumul de energie cu 16%, reducând emisiile de CO2 cu 17% până în 2015.
“Suntem conştienţi de faptul că ne vom confrunta cu probleme serioase în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră, proces care nu este încă bine articulat, coordonat şi sustenabil” a declarat premierul chinez.
Amintind despre problemele de planificare economică, premierul nu a prezentat nicio poziţie oficială cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, dar analiștii consideră că nu există motive serioase de îngrijorare privind eventuale proteste împotriva partidului unic din China.