China impune taxe vamale coniacului din UE, într-un conflict comercial în creștere cu Bruxelles-ul, din cauza taxării mașinilor electrice

Publicat: 09 10. 2024, 11:02
Sursa foto: Pixabay

China a impus taxe vamale la importurile de coniac din UE într-un conflict comercial în creștere cu Bruxelles-ul din cauza taxelor suplimentare pentru vehiculele electrice produse din China, anunță The Guardian.

Beijingul a mai spus că ia în considerare să taxeze și mașinile pe benzină importate din Europa

China a declarat că importatorii de coniac din UE vor trebui să plătească o taxă de până la 39% începând de vineri, 11 octombrie, la o săptămână după ce statele membre UE au votat în favoarea taxării vehiculelor electrice chinezești.

În urmă cu mai puțin de două luni, Beijingul a declarat că nu va impune tarife provizorii la coniac, deși a spus că a găsit dovezi de dumping.
Acțiunile producătorilor europeni de mașini și coniac au scăzut după anunțul Chinei, BMW a scăzut cu 3% înainte de a-și reveni, iar distilatorul francez Rémy Cointreau a scăzut cu peste 9% și proprietarul Hennessy Cognac LVMH cu 6,8%. Pernod Ricard a scăzut cu 4,6%.

Anunțul vine la doar câteva luni după ce Emmanuel Macron a încercat să-l atragă pe președintele chinez să efectueze o vizită oficială în Franța.

El i-a oferit lui Xi Jinping o sticlă de coniac Ludovic al XIII-lea exclusivist, un apropo la deschiderea oficialilor chinezi a unei anchete antidumping asupra coniacului și și-a lăudat omologul pentru „atitudinea sa deschisă” față de anchetă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat hotărârea mai largă a UE de a permite Chinei să continue să vândă în UE, dar fără să folosească subvenții de stat sau altceva pentru a submina producția locală.

Tarifele permanente ale UE nu urmează să intre în vigoare până în noiembrie și ambele părți continuă să discute.
Cu toate acestea, persoanele din interiorul UE se tem că Xi nu va ceda, având în vedere creșterea economiei chineze datorate exporturilor de tehnologie ecologică, de la mașini la panouri solare, pompe de căldură și turbine eoliene.