Chiar când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate

Chiar când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
Sursa Foto: Facebook/ Hidroelectrica

Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie. Din păcate însă, la hidrocentrala Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, din șase hidroagregate două sunt oprite iar un al treilea funcționează la jumătate din putere.

Din cele șase grupuri de hidroagregate, două nu funcționează

Așadar, pe Dunăre va curge mai multă apă, ceea ceea ce, în teorie, ar aduce o creștere semnificativă a producției de energie electrică din surse hidroelectrice (în afara apariției unui fenomen de “cădere” redusă) în condițiile în care cea mai mare hidrocentrală din România este cea de la Porțile de Fier 1. Ea are șase grupuri, aproximativ 194 MW fiecare, în total 1.166 MW.

Problema este că, potrivit datelor Transelectrica, din cele șase grupuri, două nu funcționează, iar unul dintre ele funcționează la o putere redusă la jumătate.

Astfel, un grup este oprit de la începutul anului 2024 și va rămâne așa până în februarie 2025. Motivul comunicat de producător către Transelectrica fiind “Lucrari de tip LN3 – inlocuire bucse ghidare distribuitor”.

Un al doilea grup funcționează la o putere redusă, de doar 100 MW, aproape jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului. “Reducere de putere 94.4MW. Functionare la P=100MW, din cauza problemelor aparute in sistemul de reglaj al turbinei”, este explicația.

De ce nu funcționează HA1 și HA4

HA1 este retras din august 2022 ca urmare a constatării unui defect la circuitul de reglaj al paletelor rotorului turbinei. În prezent se derulează expertiza tehnică a componentelor turbinei, fiind transportate la UCM Reșița repere ale acesteia.

Termenul estimat pentru redarea în exploatare a HA 1 este de 14 februarie 2025, însă compania face toate demersurile necesare pentru reducerea timpilor de repunere în funcțiune.

În cazul grupului 4 au fost depistate – în aceeași perioadă cu HA1, probleme de natură similară și, pentru a evita indisponibilizarea de durată a ambelor hidroagregate, s-a luat decizia ca acesta să funcționeze cu încărcare parțială și fără reglaj secundar, pentru a limita uzura.

În cazul HA4 sunt în curs de derulare activitățile de pregătire a unei lucrări de mentenanță de nivel superior în vederea scurtării la minim a timpilor de intervenție, respectiv a perioadei de indisponbilitate. Lucrările urmează a fi executate în funcție de debitele afluente”.

Hidroelectrica garantează că nu vor fi probleme legate de potențiale inundații

Dacă din punct de vedere al producției de energie lucrurile stau cum ați citit mai sus, din punct de vedere al unor posibile probleme legate de apa prea multe care va curge pe Dunăre, Hidroelectrica dă asigurări că totul va fi în regulă.

Hidroelectrica precizează că a fost constituit un grup de lucru la nivelul societăţii pentru monitorizarea debitului fluviului Dunărea.
„Menţionăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situaţii de urgenţă şi un mod de acţiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens.

Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari. Modul de exploatare se face în conformitate cu reglementările în vigoare şi modul de colaborare statutat cu partenerul sârb”, au subliniat reprezentanţii Hidroelectrica, potrivit Economica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)