Chestiunea gazelor în cursa pentru postul de premier al Marii Britanii: reduceri de taxe sau pomeni de la stat?

Chestiunea gazelor în cursa pentru postul de premier al Marii Britanii: reduceri de taxe sau pomeni de la stat?
Sursă foto: Hepta - Abaca US / AA/ABACA

Presiunile sunt resimțite în toată Europa dar în Marea Britanie, dependentă de gaz, creșterile de prețuri sunt alarmante: facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, cu o medie de peste 4.200 de euro pe an începând din octombrie, a anunțat autoritatea de reglementare.

Principala companie de prognoză, Cornwall Insight, a estimat că este posibil ca prețurile să explodeze din nou în 2023.

Directorul general al Ofgem, Jonathan Brearley, a declarat că această creștere va avea un impact masiv asupra gospodăriilor din Marea Britanie fiind probabilă o altă creștere în ianuarie din cauza decizia Rusiei de a limita aprovizionarea Europei.

Creșterea facturilor la gaze a împins inflația la un maxim al ultimilor 40 ani iar Banca Angliei a avertizat asupra unei recesiuni de durată.

Scăderi de taxe sau „pomeni”?

Politica Marii Britanii referitoare la criza gazelor a fost îngreunată de cursa pentru înlocuirea premierului Boris Johnson, care se desfășoară până pe 5 septembrie.

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a propus înghețarea prețurilor la energie ceea ce ar putea costa aproximativ 60 miliarde de lire sterline anual. În replică, ministrul de externe Liz Truss, aflat în cursa pentru postul de premier, preferă să reducă taxele decât ca statul să dea „pomeni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`