CEZ România: În Dolj, 30% din energia care intră în reţea nu o regăsim facturată, mai ales din cauza furturilor. Craiova, unul dintre punctele fierbinţi

Publicat: 01 08. 2014, 14:10

Grupul CEZ România îşi menţine poziţia pe piaţa locală, considerată cu potenţial, însă cel puţin pentru moment dezvoltările majore s-au oprit, a precizat directorul general al companiei Martin Zmelik, pentru Ziarul Financiar.

Asigurările date de CEZ vin în contextul în care italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, au decis să-şi scoată la vânzare businessul.

„Strategia noastră nu este să ne retragem din piaţă acum. Pe termen mediu este foarte important pentru noi să rămânem aici pentru că noi credem că piaţa are potenţial de creştere“, a spus Martin Zmelik, cel care de la 1 iulie a preluat conducerea CEZ în România de la Jan Veskrna.

Deşi spune că grupul de utilităţi îşi va păstra poziţia locală, deocamdată alte investiţii semnificative, dincolo de cele necesare în reţeaua de distribuţie a energiei, nu sunt luate în calcul.

CEZ s-a poziţionat pe piaţa locală ca fiind unul dintre cei mai agresivi investitori, alocând 1,1 miliarde de euro pentru construirea proiectului eolian Fântânele-Cogealac, cel mai mare pe uscat la nivel european.

„Am oprit dezvoltările majore în piaţă. Orice achiziţie mare nu este un obiectiv acum. Vrem să stabilizăm operaţiunile curente, nu să pariem pe extindere“, a mai spus Zmelik, întrebat dacă CEZ ar fi interesat de preluarea parţială a activelor scoase la vânzare de Enel.

Italienii îşi lichidează complet poziţiile din piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei din România prin vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute la fostele Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat şi Dobrogea.

„Am decis să oprim căutarea unui investitor pentru parcul eolian. Considerăm că mai poate exista o echilibrare pe schema de sprijin. Suntem în dialog cu autorităţile“, a mai spus noul director general al CEZ România.

Din punct de vedere operaţional, CEZ ali­mentează cu energie regiunea Olteniei, respectiv 1,4 milioane de consumatori, împărţiţi în 7 judeţe.

Una dintre cele mai mari probleme cu care compania se confruntă este furtul de energie, pierderile în reţea ajungând anual la circa 12% din toată energia care tranzitează „firele“ firmei.

În Dolj de exemplu, când închidem balanţa, circa 30% din energia care intră nu o mai găsim facturată”, mai preciează șeful companiei.