CET Arad SA ar fi fost vândută către o firmă de origine elvețiană
AOT Energy, companie de origine elvețiană, a cumpărat CET Arad SA, centrala mare din afara municipiului, aflată în insolvență, iar o decizie votată în februarie de creditori i-ar permite să „redirecționeze” în propriul cont și datoriile de peste 20 de milioane lei pe care le are centrala mică, CET Hidrocarburi, față de CET-ul mare, potrivit surselor Special Arad.
CET Arad SA solicită în instanță circa 27 de milioane lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, dar CET Hidrocarburi susține că are doar 23 de milioane, deoarece nu se pune problema unor penalizări. Totodată, CET Hidrocarburi o acuză în instanță pe CET Arad SA că nu și-a onorat serviciile în 2019, susține directorul general CET H, Victor Ciulean.
CET Arad SA ar fi fost vândută către AOT Energy
CET Arad SA a intrat în insolvență în urmă cu cinci ani, iar de atunci activitatea sa a devenit treptat exclusivă pentru profitul AOT Energy, unul dintre creditori, susține Special Arad. În prezent, singura activitate de la CET este desfășurată de firma de origine elvețiană, care folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo.
De altfel, Peter Braun, monitor al AOT Energy Switzerland AG, anunța despre CET Arad, la o ședință desfășurată la Primăria Arad în 2020, că a primit o finanțare de aproximativ 2 milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor (14 motoare termice care funcționează prin cogenerare/hidrogen), grație cărora centrala ar fi urmat să se redreseze. Este vorba despre aceleași motoare pe care le folosește acum AOT pentru a produce electricitate, pe care o vinde în rețeaua națională.
Cu acea ocazie, același Peter Braun spunea că următoarea etapă la CET Arad SA este să se introducă instalații fotovoltaice pentru sursa de energie verde prin care să se producă hidrogen. În 2021, C-Gaz & Energy, firma lui Peter Braun, parteneră cu AOT, a preluat un teren de 68 de hectare din patrimoniul Municipiului Arad pe care urmează să se facă parc fotovoltaic.
Potrivit Special Arad, pratic, AOT a demarat treptat preluarea inevitabilă și a retehnologizat centrala în folos propriu.
AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, cu un preț de pornire de 30 de milioane de euro, și ar fi contestat rezultatul, cu toate că licitația se tranșase și firma de origine elvețiană ar fi fost singura participantă – prețul ar fi fost considerat prea mare. Sursele Special Arad susțin că achiziția a fost perfectată în cele din urmă.