Cererea mondială de aur a scăzut în primul trimestru, pentru că achizițiile mari ale băncilor centrale și ale consumatorilor chinezi au fost contracarate de reducerea achizițiilor investitorilor, a anunţat vineri Consiliului Mondial al Aurului (WGC), transmite Observator news.
Potrivit celui mai recent raport trimestrial al WGC, cererea de aur în primele trei luni din 2023 a fost de 1.081 de tone, în scădere cu 13% față de perioada similară a anului trecut.
Circa jumătate din cererea de aur vine de la producătorii de bijuterii, iar investitorii și statele sunt responsabile pentru cea mai mare parte a restului cererii.
Lingourile de aur sunt considerate un activ sigur, de aceea investitorii obișnuiesc să cumpere mai mult aur în perioadele în care economia este instabilă.
În 2022, cererea de aur a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, datorită achizițiilor record ale băncilor.
Potrivit WGC, băncile centrale au cumpărat 228 de tone de aur în primul trimestru al acestui an, cea mai mare cantitate pentru perioada ianuarie-martie de după 2000.
China a avut cea mai mare cerere pentru aur în primul trimestru din ultimii șapte ani, de 198 de tone.
Și americanii au cumpărat o cantitate mare de aur, 32 de tone de lingouri și monede, cel mai ridicat nivel de după 2010, fiind preocupați de turbulențele din domeniul bancar și economic.
În Europa, achizițiile de lingouri și monede euro a scăzut. Nici în India situația nu este mai bună, deoarece a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, potrivit WGC.
Consiliul Mondial al Aurului estimează o creștere în acest an a achizițiilor de aur a băncilor centrale. Totuși, stocarea de aur de către investitori este posibil să facă aurul mai scump, care poate duce la o cerere mai scăzută în țări precum India, susţine analistul WGC, Krishan Gopaul.