Cererea de credite pentru terenuri și locuințe, în creștere semnificativă. Băncile au relaxat condițiile

Publicat: 04 06. 2024, 09:46
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În primul trimestru al anului (T1), cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă, iar băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea (T2), potrivit instituțiilor de credit participante la un sondaj periodic organizat de BNR.

Băncile au relaxat condițiile

Motivele creșterii din T1 și a celei așteptate din T2 sunt legate de o relaxare a standardelor de creditare ipotecară, scrie Economica.

Mai exact, în primul trimestru din 2024, factorii care au contribuit la relaxarea standardelor de creditare aferente împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri au fost modificarea concurenței din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală și așteptările privind evoluția pieței imobiliare.

De asemenea, parte din termenii contractelor de credit imobiliar în T1  s-au îmbunătățit.

„Spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR și costurile creditării (altele decât dobânzile) au consemnat o relaxare (conform unui procent net de – 46 la sută și, respectiv, -19 la sută)”, conform studiului BNR.

Valoarea medie a indicatorului LTV (loan-to-value) s-a păstrat la același nivel atât pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni, respectiv 64%, cât și în cazul creditelor totale acordate, 63%, faot care corespunde menținerii unui avans de 30% – 35% pentru creditele ipotecare.

„În T1 2024, nivelul mediu al gradului de îndatorare al populației (DSTI) s-a diminuat ușor cu 1 punct procentual pentru creditele nou-acordate (34 la sută), în timp ce pentru creditele totale acordate indicatorul a rămas constant, la 41 la sută”, potrivit sondajului BNR.

Cum este evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor

Toate aceste lucruri, în condițiile în care prețul mediu pe metrul pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant. ”Băncile au raportat, în proporție de 76 la sută, că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în T1 2024, în timp ce 24 la sută au indicat o creștere de preț. Perspectivele privind piața imobiliară din T2 2024 sunt de menținere a prețului mediu conform a 83 la sută dintre respondenți, 17 la sută estimând un preț mai ridicat”, conform sursei citate.

Astfel, cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a consemnat o creștere substanțială (procent net de 70%) în primul trimestru. Băncile respondente se așteaptă la continuarea tendinței de creștere în al doilea trimestru, însă într-o măsură mai redusă.

Și cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a consemnat o creștere substanțială (procent net de 70 la sută) în T1 2024. Băncile respondente se așteaptă la continuarea tendinței de creștere în T2 2024, însă într-o măsură mai redusă.

Pe de altă parte, ponderea creditelor solicitate de către persoane fizice și respinse de către instituțiile bancare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe a crescut ușor (3,4 la sută procent net).