Moscova a transmis către ONU îngrijorările sale cu privire la un acord privind exporturile de cereale prin Marea Neagră și este pregătită să respingă reînnoirea acordului luna viitoare dacă nu sunt abordate cererile sale, a declarat joi la Geneva pentru Reuters ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Gatilov.
Acordul, mediat de ONU şi Turcia în iulie, a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la invazia Rusiei, iar Moscova a obținut garanții pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.
Acordul a contribuit la evitarea unei crize alimentare globale, Rusia și Ucraina fiind doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Rusia fiind primul exportator de îngrășăminte din lume.
Moscova s-a plâns în repetate rânduri de punerea acordului în aplicare, susținând că încă se confruntă cu dificultăți în vânzarea de îngrășăminte și alimente.
Într-un interviu acordat Reuters, Ghenadi Gatilov a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care a prezentat o listă de plângeri.
Oficialii ONU sunt așteptați duminică la Moscova pentru a discuta despre reînnoirea acordului. „Dacă vom vedea că nu se întâmplă nimic pe partea rusă a acordului – exportul de cereale și îngrășăminte rusești – atunci, scuzați-ne, va trebui să privim altfel”, a spus el.
Ghenadi Gatilov a refuzat, însă, să pună la dispoziție o copie a scrisorii. Un purtător de cuvânt al ONU nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru comentarii.
Întrebat dacă Rusia ar putea să își retragă sprijinul pentru reînnoirea acordului privind cerealele din cauza acestor îngrijorări, Ghenadi Gatilov a spus: „Există o posibilitate… Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal, ar trebui să fie corect și corect implementat de toate părțile”.
Diplomat de carieră care a fost ministru adjunct al afacerilor externe înainte de a prelua postul de la Geneva, Ghenadi Gatilov a declarat că, în opinia sa, perspectivele pentru o soluționare negociată a războiului de aproape opt luni din Ucraina se estompează.
El a citat ceea ce a numit „acte teroriste”, cum ar fi o explozie pe un pod spre Crimeea. „Toate acestea fac mai dificilă ajungerea la o soluție politică”, a spus el.
Washingtonul a declarat că afirmațiile Rusiei că e deschisă la discuții privind viitorul războiului echivalează cu „o postură cu care vrea să impresioneze”, în timp ce continuă să lovească orașele ucrainene.
Întrebat despre perspectiva unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin și președintele american, Joe Biden, Ghenadi Gatilov a spus că nu este fezabilă, având în vedere nivelul sprijinului militar american pentru Ucraina. „Aceasta face ca SUA să fie parte a conflictului”, a spus el.
Cu toate acestea, el a fost mai optimist în ceea ce privește alte rezultate negociate, cum ar fi accesul la ajutor și un nou schimb de prizonieri, numindu-le „o posibilitate”.