CEO-ul Bosch a declarat că Grecia nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană

Publicat: 16 02. 2012, 11:46
Foto: business.financialpost.com

Șeful uneia dintre ceele mai importante companii germane și un consilier al cancelarului german Angela Merkel sunt de părere că Grecia trebuie să părăsească Uniunea Europeană din cauza poverii sale financiare imposibil de dus în spate, relatează Reuters. Informația apare pe fondul urii în creștere a grecilor față de germani – ieri un cotidian elen a publicat un material cu Angela Merkel în uniformă nazistă alături de un slogan folosit în lagăre: „Memorandum macht frei” („Memorandumul vă va face liberi”) .

”Acest stat cu pensionarii lui fantomă și oameni bogați care nu plătesc taxe, un stat fără o administrație funcțională nu are ce căuta în Uniunea Europeană”, a declarat șeful Bosch, Franz Fehrenbach, pentru revista Manager Magazin.

CEO-ul Bosch se numără printre vocile celebre ale business-ului german care au îndemnat în ultima perioadă la eliminarea Greciei din Zona Euro din cauza rolului pe care-l joacă în Uniune și a celui de-al doilea împrumut solicitat UE.

Un studiu al revistei Manager Magazin, la care au participat 300 de manageri germani, a relevat faptul că 57% dintre laceștia șvor ca Grecia să părăsească Zona Euro și reintroducă drahma.

„Memorandum macht frei” – Merkel în uniformă nazistă


„Memorandum macht frei” („Memorandumul vă va face liberi”) este titlul unui articol dintr-un ziar elen, publicat alături de fotografia cancelarului german Angelei Merkel, în uniformă nazistă. Textul dintre ghilimele face referire la un slogan nazist şi la acordul cerut de creditori pentru noul împrumut acordat Greciei, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Sentimentele grecilor sunt vădit antigermane în ultima perioadă, pe fondul măsurilor dure de austeritate solicitate de CE, BCE şi FMI.

„Acuzaţiile la adresa Germaniei îşi au originea în suferinţa îndurată de greci în perioada 1941-1944, în timpul ocupaţiei naziste. Dar nu este singura problemă: gestionarea economică defectuoasă, corupţia din sectorul public şi disfuncţionalităţile politice ar trebui să inspire mai degrabă o atitudine autocritică”, scrie Financial Times.

Grecia nu primește încă bani de la Uniunea Europeană

Miniştrii de finanţe din zona euro au amânat decizia privind împrumutul pentru Atena, pe motiv că nu au fost îndeplinite condiţiile cerute de creditorii internaţionali.

Europa şi FMI aşteaptă asigurări din partea coaliţiei politice din Grecia, cu privire la implementarea programului de reforme necesare. Politicienii de la Atena trebuie să convingă creditorii că poate acoperi deficitul de 325 de milioane pentru 2012.

În plus, europenii vor ca reformele să fie susţinute de întreaga clasă politică, nu numai de către un anumit partid. Pentru asta, ei aşteaptă garanţii scrise şi o soluţie clară pentru viitoarele tăieri bugetare.

În cazul unui faliment, Grecia ar putea întoarce spatele nu numai Uniunii Europene, ci şi NATO, pentru a se orienta către Rusia şi China.