Centralele de apartament vor fi interzise! Care sunt categoriile de locatari scutiți de regulă și ce variante de încălzire anunță ministrul Mediului

Publicat: 11 01. 2022, 08:54
Foto: Pixabay.com

Centralele de apartament ar urma să fie interzise în locuințele din România, după cum a precizat ministrul Mediului. Există totuși și anumite categorii de locatari care își vor putea asigura încălzirea din apartament prin centrală pe gaz.

Cei care însă nu vor mai putea face acest lucru, ar urma să aibă la dispoziție alte variante prin care să se încălzească, una dintre ele fiind sistemul centralizat.

Când vor fi interzise centralele de apartament

Ministrul Mediului a vorbit, încă de la finalul anului trecut, despre interzicerea centralelor de apartament. Tanczos Barna spune că în luna ianuarie va fi analizată propunerea ministerului, iar mai apoi se va stabili o decizie cu privire la interzicerea centralelor de apartament. Mai mult decât atât, măsură ar putea fi să treacă prin Parlament, ori să fie adoptată prin OUG.

Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi.

Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, a spus ministrul Mediului, la Digi24.

Ce categorii de locatari vor fi scutiți de măsură

Noua regulă, dacă va fi definitivată și aprobată de Executiv sau prin Parlament, ar urma să se adreseze blocurilor noi, ce urmează să se construiască. În cazul acestora, nu se va ai putea realiza încălzirea individuală, ci ele vor fi conectate la sistemul centralizat.

Totuși, măsură nu se va aplica și în cazul proiectelor și blocurilor noi ce au obținut deja autorizațiile de construcție, ele având posibilitatea să fie terminate așa cum au fost începute, iar locuitorii lor vor avea centrale proprii, de apartament. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește proiectele pentru casele de locuințe.

Restricțiile ar putea să nu se aplice la blocurile vechi

La acest moment, ministrul Mediului spune că nu au luat în calcul introducerea restricțiilor în blocurile vechi. Mai mult decât atât, acolo există situații în care un număr mare de locatari deja are centrală de apartament și doar câțiva vecini au rămas conectați la sistemul centralizat al orașului.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat (…) Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină.

E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București” a mai explicat Tanczos Barna, pentru sursa citată mai sus.