Celulă de criză pentru sprijinirea operatorilor din turism: „În București se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare”

Celulă de criză pentru sprijinirea operatorilor din turism: În București se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare

Măsuri luate la nivelul Ministerului Economiei pentru a combate efectele negative pe care epidemia de coronavirus o are asupra operatorilor din turism. A fost cosnstituită o celulă de criză care va lua măsuri pentru protejarea industriei.

Odată cu primele cazuri de coronavirus în țara noastră turiștii s-au văzut nevoiți să își anuleze excursiile iar clenții restaurantelor s-au împuținat. Omul de afaceri Ștefan Mandachi a postat o scrisoare deschisă către Guvern în care punctează efectul devastator pe care această criză îl are asupra afacerilor din România.

”Falimentul bate la geamul unei întregi industrii: conform CNN industria Horeca este cea mai afectată de către Coronavirus” a scris Ștefan Mandachi pe pagina sa de Facebook.

Constructorul primului metru de autostradă din Moldova spune că are probleme mari atât în hotelurile cât și în retaurantele pe care le deține.

”Toate cazările în hotelurile mele au scăzut cu 50%, deși ofer cele mai bune servicii (chiar acum s-au retras două grupuri care s-au scuzat cu ”coronavirus”). Turismul este grav afectat. Este vătămat de PANICĂ în primul rând. Mult mai mulți antreprenori sunt într-o situație disperată” a mai scris Ștefan Mandachi.

La nivelul Ministerului Economiei au avut deja loc primele dialoguri cu mediul de afaceri pentru a stabili cele mai bune soluții.

“La nivelul ministerului a fost creată o celulă de criză în cadrul căreia au fost elaborate propuneri de măsuri care au ca scop stimularea turismului și care ar putea permite operatorilor să funcționeze și să aibă continuitate. Au fost analizate soluții de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele 10 zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon. Totodată a fost discutată și nevoia unei campanii de promovare a vacanțelor în România” a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Acesta a anunțat o scădere cu 30% a gradului de ocupare a hotelurilor din Capitală.

„Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turiști. În București, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, România are un mare avantaj. În prezent, pe teritoriul țării noastre nu există focare de infecții majore, ceea ce înseamnă că se mai poate călători pe plan local. Sfatul nostru este ca lumea să fie calmă și să aibă răbdare”, a mai spus Emil-Răzvan Pîrjol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`