Cele mai mici salarii din țară sunt în Hunedoara, Teleorman și Vrancea. Discrepanță uriașă între Capitală și restul țării

Cele mai mici salarii din țară sunt în Hunedoara, Teleorman și Vrancea. Discrepanță uriașă între Capitală și restul țării

Un studiu efectuat de Romanian Economic Monitor arată cât de mari sunt discrepanțele dintre zonele dezvoltate ale țării și cele care au rămas scufundate în sărăcie.

Pe parcursul unui deceniu, salariile medii din România s-au triplat în termeni nominali

Szász Levente, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai – FSEGA, coordonatorul proiectului, spune că motivele care au dus la apariția unor diferențe mari între zonele dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate din România țin de la accesul la educație la dezvoltarea infrastructurii și, nu în ultimul rând, la implicarea factorilor politici și administrativi care să încurajeze creșterea investițiilor private.

El spune că în ultima perioadă, salariile au înregistrat o creștere substanțială, inclusiv în termeni reali, adică peste rata inflației. Însă în percepția populației, parcă această creștere se pierde undeva pe parcurs, iar majoritatea oamenilor nu resimt efectele pozitive ale creșterilor salariale.

Studiul arată că această discrepanță între datele statistice și percepțiile individuale este cauzată, în principal, de inegalitățile economice care persistă în continuare în România, potrivit Libertatea.

Pe parcursul unui deceniu, salariile medii din România s-au triplat în termeni nominali (de la 1.579 de lei în 2013 la 4.584 de lei în 2023, valori medii anuale), iar luna iunie 2024 au ajuns la valoarea de 5.176 de lei, conform celor mai recente date publicate de INS.

Dacă din această creștere scădem efectul inflației, putem vorbi și așa de aproape o dublare în termeni reali în aceeași perioadă (mai exact de o creștere de 89%).

Discrepanțe uriașe între județele din țară

Aceste creșteri nu s-au manifestat însă în mod unitar în rândul populației. De exemplu, dacă ne uităm la județele țării, cea mai mică creștere salarială în 10 ani a fost „doar” cu puțin peste +150% (Ilfov), pe când pe polul opus putem identifica o creștere a salariilor medii de peste +250% (Sibiu).

Discrepanțele se manifestă și în nivelul actual al salariilor, de la 3.752 de lei în Hunedoara până la un salariu mediu net de 6.428 de lei în București (cele mai recente date județene se referă la luna mai 2024).

Discrepanțele, din păcate, sunt destul de mari: diferența dintre București și Hunedoara în privința salariului mediu net este de 71%, ceea ce înseamnă că angajații din Capitală câștigă în medie cu 71% mai mult decât cei din județul Hunedoara.

Chiar dacă pot exista diferențe și în nivelul prețurilor, Capitala fiind desigur mai scumpă, această discrepanță de 71% poate fi considerată una foarte mare.

Pe când avantajul Capitalei este unul foarte clar, ultimul loc în privința salariilor medii nete variază de la lună la lună: doar pe parcursul precedentelor 12 luni, ultimul loc a fost ocupat la rând de județele Teleorman, Vrancea și Hunedoara.

Un alt exemplu și mai elocvent pentru existența a două Românii este reprezentat de faptul că există doar 6 județe în care salariul mediu net se ridică peste media națională, județe care trag în sus această valoare medie în mod disproporționat, iar în restul celor 35 de județe salariul mediu net nu ajunge la valoarea medie națională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect