Cele mai mari cheltuieli ale României din 2014, au fost destinate siguranței și ordinii publice, în timp ce pentru sănătate și învățământ Guvernul oferă cele mai mici sume, arată o analiză, bazată de date Eurostat, la nivelul Uniunii Europene.
Statistica relevă că cea mai mare parte din cheltuielile guvernamentale (40,2%) a fost destinată protecției sociale. Pe o treaptă mai jos în clasament se află domeniul sanitar, cu 14%.
În ciuda acestui lucru, România este unul dintre statele europene care a acordat domeniului social cea mai puțină importanță, Guvernul alocând sub 35% din cheltuieli pentru protecția socială. Beneficiarii acestor cheltuieli au fost, în principal, pensionarii, pentru care Guvernul a alocat un sfert (25,1%) din totalul cheltuielilor guvernamentale. Referitor la sistemul de finanțare dedicat pensiilor, România a fost depășită doar de Bulgaria, Italia și Austria.
Dacă celelalte guverne din Slovacia, Olanda şi Cehia îndreaptă spre sănătate peste 17% din cheltuielile guvernamentale, România a alocat doar 11,4% din cheltuieli sănătăţii, fiind pe locul 5 în coada clasamentului, urmată de Grecia, Cipru, Ungaria și Polonia.
Și domeniul educației a fost tratat cu zgârcenie de către Guvern. România se situează pe locul trei la coada clasamentului celor mai mari cheltuieli destinate sistemului medical.
În schimb, Guvernul a fost darnic cu cheltuielile din domeniul “siguranței și ordinii publice”, România cheltuind procentual cel mai mult din Europa pentru acest sector, alături de Slovacia și Bulgaria.
În acest context, Vlad Mixich scrie pe Hotnews că rezultatele sunt dezmăgitoare pentru medicii și asistenții încă mai lucrează în România.
„Desigur suntem şi mult sub media UE cu cheltuielile alocate sănătăţii. Asta în condiţiile în care România se confruntă cu cea mai gravă criză de personal medical din istoria ei recentă, judeţe întregi neavând medici specialişti din cauza emigraţiei acestora spre ţări cu salarii mai decente. Şi, în ciuda promisiunilor guvernamentale, pacienţii continuă să nu aibă acces la foarte multe medicamente esenţiale noi subvenţionate deja în alte ţări europene”, scrie acesta.