Cea mai mare scumpire a gazelor din Europa în acest an. Motivul: o fisură la o conductă norvegiană

Publicat: 06 06. 2024, 11:03
Sursa foto: Shutterstock

O fisură la o conductă norvegiană a dus la un salt neașteptat al prețului gazelor, respectiv de 13%, la începutul săptămânii, aceasta fiind cea mai mare scumpire din acest an.

Fisură la o conductă de gaze norvegiană

În momentul de față, Norvegia este principala sursă de gaz a Europei. Imediat după anunțarea unei fisuri la o conductă în Norvegia, bursa de la Amsterdam, de referință pentru prețul european, a reacționat, deși depozitele sunt pline pentru această perioadă, scrie Știrileprotv.

Creșterea a fost de 13%, la peste 38 de euro/MWh, cel mai mare preț din 2024. Ulterior, compania norvegiană a anunțat că până vineri reparațiile vor fi finalizate, astfel că prețul a mai coborât.

Sunt creșteri similare și la bursa românească, pe piața spot (cu livrare și plată imediată – din eng. „on the spot” – „pe loc”).

Rusia, care înainte de începerea războiului din Ucraina, era principalul furnizor de gaze al Europei, mai livrează acum sub 15% din necesarul european, potrivit estimărilor.

România a reușit, după mulți ani, și să crească producția, mai ales după exploatarea gazului din Marea Neagră și suntem pe locul 4 în topul țărilor cel mai puțin dependente de gaze importate, potrivit Asociației Energia Inteligentă.

„Dacă nu am extrage gazele din Marea Neagră ar profita Rusia”

Amintim că, europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat joi, 30 mai, într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că blocarea proiectelor privind extragerea gazelor din Marea Neagră ar fi în beneficiul Rusiei.

“Trebuie să plecăm de la faptul că dacă nu am extrage gazele din Marea Neagră cine ar profita? Ar profita Rusia. Vreau să știți că la fel a existat o campanie foarte mare în Germania, să închidă centralele care realizau energie nucleară. Cine a câștigat? Rusia! A trebuit să vândă mai mult gaz. Ușor, ușor Europa și-a dat seama că toate aceste mișcări sociale a unui ONG puternic erau de fapt finanțate de ruși pentru a deveni ei clientele a ceea ce înseamnă resursa lor din Rusia.

România își dorește să devină independentă energetic în 2030, atât pe energia produsă de panourile fotovoltaice și eoliene, pentru acest lucru are la dispoziție 12 miliarde de euro de la UE și va fi independentă și pe ceea ce înseamnă gazul din Marea Neagră și putem să spunem că atunci vom fi prima țară cu astfel de independență energetică, după Norvegia”, a spus el.