Cea mai mare scumpire a gazelor din Europa în acest an. Motivul: o fisură la o conductă norvegiană

Cea mai mare scumpire a gazelor din Europa în acest an. Motivul: o fisură la o conductă norvegiană
Sursa foto: Shutterstock

O fisură la o conductă norvegiană a dus la un salt neașteptat al prețului gazelor, respectiv de 13%, la începutul săptămânii, aceasta fiind cea mai mare scumpire din acest an.

Fisură la o conductă de gaze norvegiană

În momentul de față, Norvegia este principala sursă de gaz a Europei. Imediat după anunțarea unei fisuri la o conductă în Norvegia, bursa de la Amsterdam, de referință pentru prețul european, a reacționat, deși depozitele sunt pline pentru această perioadă, scrie Știrileprotv.

Creșterea a fost de 13%, la peste 38 de euro/MWh, cel mai mare preț din 2024. Ulterior, compania norvegiană a anunțat că până vineri reparațiile vor fi finalizate, astfel că prețul a mai coborât.

Sunt creșteri similare și la bursa românească, pe piața spot (cu livrare și plată imediată – din eng. „on the spot” – „pe loc”).

Rusia, care înainte de începerea războiului din Ucraina, era principalul furnizor de gaze al Europei, mai livrează acum sub 15% din necesarul european, potrivit estimărilor.

România a reușit, după mulți ani, și să crească producția, mai ales după exploatarea gazului din Marea Neagră și suntem pe locul 4 în topul țărilor cel mai puțin dependente de gaze importate, potrivit Asociației Energia Inteligentă.

„Dacă nu am extrage gazele din Marea Neagră ar profita Rusia”

Amintim că, europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat joi, 30 mai, într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că blocarea proiectelor privind extragerea gazelor din Marea Neagră ar fi în beneficiul Rusiei.

“Trebuie să plecăm de la faptul că dacă nu am extrage gazele din Marea Neagră cine ar profita? Ar profita Rusia. Vreau să știți că la fel a existat o campanie foarte mare în Germania, să închidă centralele care realizau energie nucleară. Cine a câștigat? Rusia! A trebuit să vândă mai mult gaz. Ușor, ușor Europa și-a dat seama că toate aceste mișcări sociale a unui ONG puternic erau de fapt finanțate de ruși pentru a deveni ei clientele a ceea ce înseamnă resursa lor din Rusia.

România își dorește să devină independentă energetic în 2030, atât pe energia produsă de panourile fotovoltaice și eoliene, pentru acest lucru are la dispoziție 12 miliarde de euro de la UE și va fi independentă și pe ceea ce înseamnă gazul din Marea Neagră și putem să spunem că atunci vom fi prima țară cu astfel de independență energetică, după Norvegia”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)