Cea mai mare confederație patronală din România: „Statul trebuie să facă primul pas și să reducă cheltuielile dacă ele depășesc atât de mult veniturile” / „Ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face de pe astăzi pe mâine”

Cea mai mare confederație patronală din România: Statul trebuie să facă primul pas și să reducă cheltuielile dacă ele depășesc atât de mult veniturile / Ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face de pe astăzi pe mâine
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia susține că modificările fiscale prognozate, de natură să afecteze sectoare întregi ale economiei, nu pot fi discutate „pe surse”.

Critici dure lansate de cea mai mare confederație patronală din România

Cea mai mare confederație patronală din România solicită Guvernului și Ministerului Finanțelor să publice cât mai repede în consultare publică pachetul de măsuri pe care îl au în vedere chiar și dacă nu este final și vor mai exista discuții în cadrul coaliției de guvernare.

“Este imposibil pentru o organizație de dimensiunea Concordia, partener social care reprezintă multe sectoare ale economiei, să ofere un răspuns argumentat tuturor acestor propuneri dacă ele se schimbă de la o zi la cealaltă și la noi ajung doar >. Vedem multe propuneri care ne îngrijorează.

Solicitarea noastră nu se referă doar la măsurile fiscale, ci și la toate măsurile de reducere și eficientizare a cheltuielilor statului.

Așa cum am spus deja în repetate rânduri statul trebuie să facă primul pas și să reducă cheltuielile dacă ele depășesc atât de mult veniturile, iar ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face decât într-un program pe termen lung și cu un cadru predictibil, nu de pe astăzi pe mâine. Nu în ultimul rând solicităm coaliției de guvernare să facă publice toate datele legate de deficit, datorie publică și discrepanța dintre cheltuieli și venituri care duc la concluzia unui pachet de măsuri fiscale de amplitudinea și urgența celui care se vehiculează”, precizează Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Noile măsuri fiscale, conform draftului de OUG

Microîntreprinderile ar urma să plătească un impozit de 3% din venituri dacă acestea sunt mai mari de 300.000 de lei.

Totodată, impozitul va fi de 3% pentru cele care desfășoară următoarele activități

CAEN 5821: Activități de editare a jocurilor de calculator

CAEN 5829: Activități de editare a altor produse software

CAEN 6201: Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client)

CAEN 6209: Alte activități de servicii privind tehnologia informației

CAEN 5610: Restaurante

CAEN 5621: Activități de alimentație (catering) pentru evenimente

CAEN 5629: Alte servicii de alimentație n.c.a.

CAEN 5630: Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Măsura intră în vigoare de la 1 octombrie.

În cazul sectorului IT, conform draftului consultat de Economoedia.ro, scutirea va fi aplicată la un singur angajator sau plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 de lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe proprie răspundere. Nu se vor aplica facilități fiscale pentru partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 de lei.

Măsura ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023.

Pachetul fiscal se referă și la sectorul imobiliarelor. Astfel, vor fi obligate la plata impozitului pe mai multe proprietăți persoanele fizice care dețin clădiri a căror valoare impozabilă calculată depășește 2,5 milioane lei. Acesta se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei.

Această măsură va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Pachetul fiscal prevede și alte măsuri pentru zona imobiliară. Spre exemplu, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023, ar urma să se aplice o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)