Angajații din domeniul HoReCa au salarii mici, însă o bună parte din veniturile suplimentare pe care aceștia le fac o reprezintă bacșișul. Sondajele din ultimii ani, indică că angajații din domeniul ospitalității sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Bacșișul însă, reușește să ridice salariul angajaților din HoReCa la sume chiar frumușele, în anumite cazuri, salariul ajungând să se tripleze.
Salariul din HoReCa atinge o medie de puțin peste 1.300 de lei, notează Playtech.ro. Acesta este venitul minim pe economiei al țării noastre, dar pentru ospătari și barmani, la el se adaugă și bacșișul.
Pentru angajații din HoReCa bacșișurile sunt o importantă sursă se venit. Spre exemplu, ele ajung și la mii de lei pe lună, în special în restaurantele considerate de lux.
Spre exemplu, în sezonul estival, posturile de ospătari sunt printre cele mai căutate, în special în rândul tinerilor.
Deși sunt renumerate cu salariul minim, posturile aduc un beneficiu destul de mare angajaților și anume încasarea bacșișurilor.
Potrivit sursei citate mai sus, unii chelneri susțin că în lunile de vară ajung să obțină și bacșișuri în valoare de 4.000 de lei.