Ce se va întâmpla în România dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze. „La iarnă, fără importuri vom putea rezista doar dacă închidem industria”

Ce se va întâmpla în România dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze. „La iarnă, fără importuri vom putea rezista doar dacă închidem industria”
Sursa Foto: Pixabay

Rusia va ajunge să taie gazele pentru Uniunea Europeană, inclusiv pentru România, consideră doi experți consultați de Libertatea. Țara noastră nu are probleme acum, dar din octombrie ar putea fi nevoită să ia măsuri de raționalizare a consumului.

Ce va face România dacă va rămâne fără gazul rusesc

„Acum România stă bine, producția e dublă față de consum. Până în octombrie o să fim bine. Dar România stă mai prost pentru anumite situații critice. La iarnă, fără importuri vom putea rezista doar dacă închidem industria”, a declarat Dumitru Chisăliță, fost director al Romgaz și președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Otilia Nuțu, specialist în energie la Expert Forum, a precizat că noi suntem mai puțin dependenți de gazul rusesc, dar probabil vom fi rugați să ajutăm alte state, precum Republica Moldova sau Bulgaria.

„La iarnă se va pune problema raționalizării consumului de gaze. Trebuie să ne obișnuim cu gândul că prețurile vor fi mai mari. Soluții sunt, ne vor costa, nu va fi ușor, dar trebuie să ne pregătim pentru certitudinea că la iarnă nu vom mai avea gaze din Rusia”, consideră și Nuțu.

Chisăliță a mai susținut, pentru Libertatea, că gazele din Marea Neagră nu ne vor salva deoarece zăcămintele deținute de Black Sea Oil & Gas ar urma să intre în exploatare în această vară, dar ele au o producție scăzută. Zăcămintele mari din perimetrul de apă adâncă, unde acționari sunt Petrom și Romgaz, nu vor intra în exploatare mai devreme de 2029: „România e ca studentul ăla de la medicină: peste 20 de ani va fi bogat și cu bani, dar acum face foamea”.

Presiuni pentru eliminarea gazului rusesc. „Suntem în stare să ne respectăm niște principii sau nu?”

Otilia Nuțu a mai spus că, prin decizia de a opri livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, Vladimir Putin vrea să spargă solidaritatea din Uniunea Europeană în privința războiului din Ucraina: „Miza pentru Vladimir Putin e să bage zâzanie între țări, să stârnească o criză politică în Europa și să dărâme unitatea UE”.

În opinia ei, presiunea publică în UE va fi tot mai mare pentru eliminarea gazului rusesc, pe măsură că Rusia continuă războiul: „Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu gândul că trebuie să ne dezlipim de Gazprom. Care e punctul acela al rușinii de la care să zicem gata? Suntem în stare să ne respectăm niște principii sau nu? Presiunea publică va fi suficient de mare în toată Europa pentru o decuplare de Gazprom”.

Nuțu a mai afirmat că Putin „va întinde coarda cât va putea” și, la un moment dat, va cere ceva ce va fi pur și simplu de neacceptat. Prin urmare, cu cât ne decuplăm mai repede de gazul rusesc, cu atât mai bine.

La rândul său, Dumitru Chisăliță a afirmat că strategia ar putea da roade doar dacă întreaga Uniune se va decupla în același timp de importurile rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`