Ce recomandări primesc turiștii străini despre vacanțele în România. Au cheltuit aproape 7 milioane de lei la noi, în primul trimestru
În România toate restricțiile de călătorie impuse din cauza COVID-19 au fost ridicate – scrie Euronewstravel. Astfel, turiștii care sosesc în România sunt scutiți de obligația de a prezenta un test înainte de plecare, la sosire/după sosire sau o dovadă că au fost vaccinați.
COVID sau războiul nu sunt pericole dar se atrage atenția la sărăcie, șosele dificile și la șoferi agresivi
E interesant că se specifică și faptul că numărul mediu național de infecții COVID-19, raportat zilnic, este mai mic de 200 (0,0001% din populația României). Și asta după ce, chiar cercetătorul Octavian Jurma atrăgea atenția că în foarte scurtă vreme noua variantă Omicron va deveni dominantă la infecţiile cu SARS-CoV-2. Și că deși analiza datelor oficiale arată că numărul de cazuri noi a crescut cu 21% faţă de săptămâna trecută iar acum Ministerul Sănătăţii nu mai consideră necesară raportarea zilnică.
În același timp nu există vreo avertizare de pericol pentru călătorie spre România din cauza războiului din Ucraina. „România este o sigură și ospitalieră. Autoritățile locale și industria ospitalității anticipează cu nerăbdare o redresare puternică a turismului, în 2022. Situația nefericită din Ucraina nu amenință deloc să destabilizeze România.” potrivit romaniatourism.com.
Însă un avertisment ceva mai neobișnuit vine sub formă economică – site-ul notează că în 2022, este probabil ca România să înregistreze o inflație mai mare decât media UE, având în vedere creșterea prețurilor la energie, combustibili și alimente.
Alt avertisment are legătură cu taximetriștii bucureșteni care este posibil să suprataxeze clienții prin nefolosirea aparatului de taxat sau prin utilizarea unor aparate de taxat defecte. Astfel încât, turiștilor li se recomandă să refuze șoferii care îi abordează la aeroport sau la Gara de Nord din București.
Se mai menționează faptul că în unele zone din România, starea drumurilor, numărul de vehicule lente și chiar nivelul de respectare a regulilor de circulație și a politeții rutiere obișnuite pot fi diferite de cele cu care sunt obișnuiți turiștii: „Unii șoferi români au un stil de conducere competitiv (depășirea necorespunzătoare / tăierea căii altei mașini și flash-urile). (…) În zonele rurale, fiți pregătit să împărțiți drumul cu căruțe trase de cai.
Turiștii străini au cheltuit peste 2400 de lei de persoană dar au venit mai mult în interes de afaceri
Turiștii străini au cheltuit, în medie, peste 2.400 de lei în România, în primul trimestru al 2022
Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice noi date care relevă că, de persoană, turiștii străini au lăsat la noi în țară, peste 2.400 de lei.
Datele mai arată și că scopul principal al călătoriilor a fost pentru afaceri, aici intrând și participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii. Concret, acestea au reprezentat 52,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România.
Cheltuielile lor au reprezentat 56,2% din numărul total al cheltuielilor.
86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare a fost reprezentat de cazarea cu mic dejun inclus, în timp ce 18,6% au reprezentat cheltuielile din baruri și restaurante. 14,6% din totalul cheltuielilor a fost reprezentat de cumpărături, astfel: 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor iar 26,6% pentru cadouri şi suveniruri.
De asemenea, 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport a fost pentru închirierea de autoturisme, iar 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere a mers pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice. Majoritate turiștilor străini au venit în România prin intermediul unei agenții de turism.
De asemenea, numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2022 a fost de 10.300, cheltuielile acestora în România fiind de 6,8 milioane de lei.
Pentru Moldova există avertizare în privința spațiului aerian din cauza războiului din Ucraina
Agenția Europeană a Aviației nu a emis nicio avertizare în privința spațiului aerian din România, spre deosebire de Moldova. Pentru Moldova avertizarea rămâne valabilă până pe 30 iunie cel puțin. Astfel AESA le reamintește operatorilor aerieni că spațiul aerian afectat înseamnă o zonă de conflict activă sau se învecinează cu o zonă de conflict activă.
În aceste circumstanțe, spațiul aerian și infrastructura critică menționate mai sus, inclusiv aeroporturile, sunt expuse la activități militare care prezintă riscuri de siguranță pentru aeronavele civile. În special, există un risc atât de țintire intenționată, cât și de identificare greșită a aeronavelor civile.
Prezența și posibila utilizare a unei game largi de sisteme de război terestre și aeropurtate reprezintă un risc ÎNALT pentru zborurile civile care operează la toate altitudinile și nivelurile de zbor.