Ce înseamnă pentru România alegerea lui Trump în SUA: "Republicanii ne-au scăpat de comunism, ne-au băgat în NATO şi în UE, dar nu ne-au “protejat” şi din punct de vedere economic"

Publicat: 14 11. 2016, 13:02

Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a trimis o undă de şoc în întreaga lume. Toată lumea se întreabă ce va face miliardarul american la Casa Albă, ce planuri are pentru America şi pentru aliații SUA. În aceea ce privește România, politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem, este de părere jurnalistul Cristian Hostiuc.

”Americanii ne vor exporta preţuri mai mari şi inflaţie, ne vor majora dobânzile la lei, vor reduce investiţiile şi ne vor lua specialiştii. În schimb, vor cere să cumpărăm mai mult armament de la ei”, scrie acesta într-un editorial pentru ZF.

Hostiuc prevede că dolarul va creşte şi probabil că va ajunge la aceeaşi paritate cu euro, importurile din America şi din China în România se vor scumpi pentru că dolarul va creşte, dobânzile la dolar vor creşte, banii vor pleca în SUA, iar acest lucru nu va avantaja România, dobânzile la lei ar putea creşte mai repede, pentru a ţine banii în ţară, preţul barilului va creşte, ceea ce va mări pe lanţ preţurile la benzină şi motorină de la Bucureşti, creşterea preţurilor la oţel, cărbune sau alte materii prime va însemna un preţ pentru construcţii mai ridicat, un plan pentru creşterea investiţiilor şi a joburilor din economia americană ar putea să însemne investiţii mai scăzute în alte părţi ale lumii, inclusiv în România, protejarea pieţei interne din America prin taxe va însemna exporturi către americani mai reduse, ceea ce indirect va afecta într-un fel sau altul România.

”Trump le-a promis americanilor că va face „America din nou puternică”, dar acest lucru înseamnă, în primul rând, mai multe investiţii, lucrări de infrastructură şi joburi în SUA, nu în altă parte. (…) Oricând un inginer de la Lufkin Ploieşti (acum parte a gigantului General Electric) poate fi recrutat pentru un job în SUA în domeniul echipamentelor petroliere, dacă vor reporni investiţiile acolo”, explică jurnalistul ZF.

Să nu fim surprinşi dacă Trump va tăia 0,5 – 1 % din creşterea economică din România în următorii ani.

Republicanii ne-au scăpat de comunism, ne-au băgat în NATO şi în UE, dar nu ne-au “protejat” şi din punct de vedere economic”, conchide Cristian Hostiuc.