Alimentele de calitate inferioară venite din Occident în estul Europei nu vor mai fi primite. Este concluzia la care au ajuns prim-miniştrii din ţările membre ale grupului de la Vişegrad, în scandalul alimentelor de calitate inferioară distribuite de companiile occidentale pe piaţa estică, informează B1 TV.
Premierul slovac a subliniat, după convorbirile purtate la Budapesta cu colegii săi din acest grup și cu șeful executivului israelian Benjamin Netanyahu, că locuitorii din statele membre ale grupului de la Vişegrad se simt cetățeni de categoria a doua din cauza calității duble a produselor, care contribuie la răspândirea neîncrederii în Uniunea Europeană.
Fico a ameninţat că va impune restricţii pentru importurile din alte ţări europene, în urma scandalului calităţii alimentelor vândute în ţările central şi est-europene, printre care se numără şi România, care sunt inferioare prin comparaţie cu alimente similare vândute în ţările din vestul Europei.
Ce fac alte state în scandalul alimentelor de calitate inferioară venite în estul Europei din Occident
#DIRECT_ONE_z1k9kh#
Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka a apreciat, la rândul său, că trebuie schimbate regulile la nivel european şi s-a pronunţat împotriva practicilor unor companii de a furniza produse de calitate diferită între state membre ale UE.
Încă din luna martie, Bulgaria a anunţat că vrea să se alăture inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală.
Şi autorităţile de la Budapesta susţin că problema ”standardelor duble” folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată și se vor înregistra progrese în acest scop dacă și alte state membre se vor alătura inițiativei statelor din Grupul Vișegrad.