Ce este SWIFT, „arma” Occidentului care creează emoții Rusiei. Impactul prognozat de experți

Ce este SWIFT, „arma Occidentului care creează emoții Rusiei. Impactul prognozat de experți
Vladimir Putin / Foto: Twitter

La nivel global se vorbește despre un posibil conflict militar între Rusia – Ucraina – SUA + aliații NATO, dar și despre sancțiunile economice care ar urma să fie impuse statului condus de către Vladimir Putin. Cea mai severă sancțiune s-ar referi la sistemul SWIFT, informează CNN.

Conceptul care în prezent ar produce emoții la Kremlin este un acronim, de la The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. SWIFT este sistemul prin care se fac toate tranzacțiile financiare, la nivel global, creat în 1973.

Sediul SWIFT se află în Belgia, are 25 de oameni în conducere, printre care Eddie Astanin, președintele casei de compensare a Rusiei. Instituția este guvernată de legile Uniunii Europene.

Rușii au recunoscut impactul puternic pe care l-ar putea avea interzicerea accesului la SWIFT

Parlamentarii americani au sugerat sancționarea Rusiei. Inclusiv Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat în cursul acestei săptămâni că ia în calcul susținerea interzicerii Rusiei la SWIFT. Astfel, dacă statul lui Vladimir Putin va fi eliminat din sistem, exporturile de petrol, gaze și metale către Europa vor fi blocate, potrivit parlamentarilor ruși.

Astfel, măsura va avea un puternic impact atât pentru estici, cât și pentru Occident, respectiv Europa.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci noi nu vom primi monedă (n.r. – străină), dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre, petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a transmis Nikolai Zhuravlev, vicepreședinte al Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei, potrivit TASS.

În 2012, Iran a primit o astfel de sancțiune, iar asta s-a reflectat puternic în economie. A pierdut jumătate din veniturile generate de exporturile de petrol și 30% din schimburile comerciale.

De curând, Rusia a mai fost lovită de sancțiuni în 2014, când a invadat Crimeea. În urma acestui episod și-a stabilit propriul sistem de plăți, numit SPFS. Astfel, 20% din plățile domestice se realizează prin acest sistem. Și China are propriul sistem, CIPS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)