Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu

Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensiile speciale au stârnit de-a lungul timpului multă revoltă în rândul cetățenilor români. Parlamentarii, magistrații și diplomații se numără printre beneficiarii acestor sume de la bugetul de stat. Dar ce este, de fapt, pensia specială?

În categoria pensiilor speciale sunt încadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu.De pensii speciale militare beneficiază cei care au fost încadrați la MAPN (Ministerul Apărării), MAI (Ministerul Afacerilor Interne) și SRI (Serviciul Român de Informații).Beneficiarii pensiilor de serviciu sunt persoanele care au profesat în calitate de: magistrați (procurori, judecători), personal aeronautic, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari – deputați și senatori, primari, consilieri județeni, diplomați, auditori publici externi ai Curții de Conturi.

Ce este pensia specială

Pensia specială se numește astfel pentru că este calculată ca procent, în general de 80-85% din ultimul salariu brut sau ultimele 6 salarii brute, față de cele plătite de Casa Națională de Pensii, entitate care calculează în baza contribuțiilor făcute de-a lungul timpului la bugetul de pensii, pilonul 1.

Cei mai mulți beneficiari ai pensiilor de serviciu sunt magistrații, aproape 4.000, urmațide personalul aeronautic, personalul auxiliar din instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari, diplomați.

Potrivit cifrelor oficiale de la finalul anului trecut, în România există 9.359 de persoane care beneficiază de pensii speciale de serviciu. 3.878 erau procurori și judecători. În 2019, peste 150.000 de militari și polițiști au încasat pensii speciale.

Parlamentarii și funcționarii de la Parlament beneficiază de 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este vorba despre o lege adoptată în anul 2015, în timpul Guvernului Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționat de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 ani în Parlament pentru a primi această pensie specială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)